Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stoltenberg condamnă atacul chimic din Siria. Moscova ia apărarea Damascului

stoltenberg_condamna_atac_chimic_siria_moscova_apara_damasc.jpg

Atacul chimic din Siria s-a soldat cu zeci de morţi şi răniţi (Foto: Ferhat Dervisoglu/Dogan)
Atacul chimic din Siria s-a soldat cu zeci de morţi şi răniţi (Foto: Ferhat Dervisoglu/Dogan)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamnă atacul chimic din nordul Siriei şi cere ca vinovaţii să fie traşi la răspundere. Rusia susţine că aviaţia siriană a atacat un “depozit” al rebelilor, în care se aflau “substanţe toxice”, care s-au răspândit în atmosferă.

Secretarul general al NATO precizează că armamentul chimic este interzis şi că “această normă internaţională trebuie să fie respectată deplin şi susţinută”.

Siria este “responsabilă să asigure deplina respectare a acestor obligaţii”, afirmă Jens Stoltenberg.

Aproximativ 100 de persoane au murit, inclusiv copii, în urma atacului de marţi într-o localitate aflată sub controlul rebelilor, în nord-vestul Siriei.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă miercuri la New York, pentru a cere o anchetă asupra atacului cu arme chimice din Siria.

De partea sa, Papa Francisc a denunţat miercuri la Vatican “masacrul inacceptabil” din Siria: “Asistăm îngroziţi la ultimele evenimente din Siria. Deplâng ferm masacrul inacceptabil de ieri din provincia Idleb, unde au fost ucise zeci de persoane fără apărare, între care şi copii”.

În schimb, Rusia a sărit miercuri în apărarea regimului de la Damasc. Armata rusă susţine, pe baza unor “date obiective” că aviaţia siriană a atacat un “depozit” al rebelilor, în care se aflau “substanţe toxice” şi că în urma exploziei, acestea s-au răspândit în atmosferă.