Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul European a decis cum negociază Brexit-ul

pe_1.jpg

Rezoluția afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor
Rezoluția afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor
Image source: 
RFI

Parlamentul European a adoptat prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, refuzând ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra să poată fi încheiat înaintea retragerii efective din blocul comunitar.

Unul dintre principiile-cheie este acela de a garanta interesele cetățenilor. Rezoluția cere un tratament corect și afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, menționează textul.

Printre celelalte priorități se află desfășurarea negocierilor cu bună credință și transparență deplină și imposibilitatea de a exista un compromis între securitate și viitoarea relație economică. De asemenea, eurodeputații cer continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei granițe ”rigide” cu Republica Irlanda și onorarea de către Regatul Unit a tuturor obligațiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare.

În plus, rezoluția Parlamentului European prevede că orientările relațiilor viitoare dintre Uniune și Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanțial în negocierile privind retragerea Marii Britanii, că statutul de membru al pieței unice este posibil doar cu libera circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor și că nu pot exista negocieri separate cu state individuale.

Parlamentarii europeni au respins încercări ale unor parlamentari britanici de a recunoaşte poziţia pro-UE a Gribraltarului în referendumul din Marea Britanie.

Prioritățile incluse în rezoluție sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputații europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Eurodeputaţii au adoptat rezoluția cu o largă majoritate - 516 voturi ”pentru” şi 133 ”împotrivă”.