Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bun sau nu, proiectul de buget al Capitalei a trecut de Consiliu

firea.jpg

Sursa imaginii: 
gabriela-firea.ro

Proiectul de buget al Primăriei Capitalei a fost aprobat miercuri în şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Primarul Capitalei spune că priorităţile sunt sănătatea, educaţia şi infrastructura. "Consider că proiectul de buget este realizat cu înţelepciune”, a mai spus Gabriela Firea. Consilierul USR Roxana Wring vorbește însă despre un buget dezechilibrat, cu un deficit foarte mare şi care nu urmăreşte priorităţile bucureştenilor.

În domeniul sănătăţii, au fost alocaţi 83 de milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea municipalităţii, pentru modernizări, reparaţii și echipamente dar și pentru studiul de fezabilitate al Spitalului Metropolitan. Primăria a alocat bani și pentru 16 grădiniţe, 10 after school, 15 extinderi de şcoli, şase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii şi agrement, un acvariu public cu centru de cercetare şi şase cămine de bătrâni.

80 de milioane de euro merg apoi în proiectele în derulare care vor fi finalizate în cursul acestui an sau anul viitor: e vorba de pasajul de la Piaţa Sudului, penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - A1, străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu.

Legat de parcări, Firea a precizat că pentru acestea a fost alocată suma de 11 milioane de euro. Alte 73 de milioane de euro merg în piste pentru biciclete, proiect în care pot fi folosiți și bani europeni. Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, o primă sumă pentru anul 2017 este de şase milioane de euro, iar pentru eco-igienizarea oraşului se alocă şapte milioane de euro.

În fine, 416 milioane lei sunt alocate pentru categoria transporturi, din care 31 de milioane lei pentru transportul în comun.

USR a criticat însă dur proiectul de buget. Consilierul USR Roxana Wring spune că bugetul "nu reprezintă o viziune de dezvoltare, pentru că nu are proiecte pe care le vom putea urmări, nu urmăreşte priorităţile bucureştenilor".

Primăria Capitalei are un buget local de 5 miliarde de lei.