Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Nu sunt de acord ca parlamentarii să-şi angajeze rudele

kelemen_hunor_parlamentari_angajeze_rude.jpg

Kelemen Hunor nu ar fi de acord cu angajarea rudelor în funcţii publice (Foto: www.udmr.ro/Banga Előd-Ernő)
Kelemen Hunor nu ar fi de acord cu angajarea rudelor în funcţii publice (Foto: www.udmr.ro/Banga Előd-Ernő)

Modificările aduse Codului Penal de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor nu permit angajarea rudelor de către parlamentari, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune că nu ar fi de acord cu o măsură de acest gen.

Kelemen Hunor interpretează modificările din Comisia Juridică: “Acolo scrie fapta funcţionarului public, care în exercitarea atribuţiilor de serviciu a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul sau pentru o rudă ori un afin până la gradul II, inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. De aici nu reiese în nici un caz, nici pentru parlamentari, nici pentru alţii, că pot angaja rudele. Am citit aşa cum a fost votat textul în Comisia Juridică”.

“Eu nu sunt de acord ca rudele să fie angajate nici de parlamentari, nici de altcineva în funcţii publice, dar eu vă spun cum arată textul (…). Până la urmă, a fost şi o clarificare legată de articolul 301, fiindcă o parte din acest articol a fost declarată neconstituţională. Deci în continuare sunt ferm convins că pe acest text este interzisă angajarea rudelor în cabinetele parlamentarilor. Şi nici nu aş fi de acord până la urmă”, declară liderul UDMR.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat marţi un raport favorabil unui proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Parlamentarii au decis că funcţionarii publici vor putea să angajeze persoane cu care au lucrat în ultimii cinci ani. Dacă persoana angajată este o rudă a funcţionarului, atunci procurorii trebuie să demonstreze că a prejudiciat interesul public.

 
Kelemen Hunor, despre angajarea rudelor în funcţii publice