Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI: Închiderea CEU ar fi o pierdere uriaşă

kelemen_hunor_rfi_inchidere_ceu_budapesta_pierdere_uriasa.jpg

Kelemen Hunor se opune închiderii CEU (Sursa foto: www.udmr.ro)
Kelemen Hunor se opune închiderii CEU (Sursa foto: www.udmr.ro)

Închiderea Central European University din Budapesta ar fi o pierdere pentru lumea academică, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

În opinia liderului UDMR, “dacă s-ar ajunge la închiderea universităţii respective, ar fi o pierdere uriaşă şi pentru Ungaria şi pentru toată Europa Centrală şi de Est, ar fi o pierdere pentru lumea academică, pentru ştiinţele umaniste şi sociale (…). Sunt convins că până la urmă se va ajunge la o înţelegere între Guvernul Ungariei şi autorităţile din SUA sau autorităţile din statul New York”.

“Pe de altă parte, nu putem nega dreptul unui Guvern şi unui Parlament de a stabili în ce condiţii pot funcţiona universităţile, dacă trebuie să existe în ţara de origine o universitate, un campus care funcţionează sau nu şi care sunt criteriile de a accepta aceste diplome şi aici nu mă refer la Universitatea Central Europeană de la Budapesta, mă refer la orice universitate şi acest drept trebuie recunoscut”, crede Kelemen Hunor.

“În al treilea rând, eu cred că avem de-a face cu o criză mult mai profundă şi este doar un simptom ceea ce se întâmplă în acest moment legat de această instituţie, de acest simbol şi e o criză mai profundă care afectează nu numai Ungaria, dar şi toate statele din această regiune şi dacă vreţi toată Europa. Oamenii au din ce în ce mai puţină încredere în acele valori prin care în anii care au trecut în tot continentul european au fost întărite democraţiile parlamentare, societatea deschisă, liberă şi aici trebuie să căutăm motivele”, conchide preşedintele UDMR.

Ungaria a aprobat marţi o lege care ar putea obliga CEU, universitate finanţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, să îşi încheie activitatea în ţară, în ciuda protestelor de stradă şi a condamnării internaţionale.