Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magistrații denunță lipsa totală a transparenței în privința legii salarizării

Nemulțumiri în rândul magistraților legate de noua lege a salarizării : Membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi spun că nu au fost invitaţi de Ministerul Muncii la discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare şi că, mai grav, nici nu ştiu ce conţine acesta. În timp ce magistraţii sunt îngrijoraţi că o să le scadă veniturile, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a asigurat că salariile nu scad, dar unele sporuri sunt "în pericol".

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, spune că a cerut Ministerului Justiţiei sprijin în demersul de a fi consultaţi în situaţia în care se pune în discuţie o astfel de lege. „Am făcut demersuri în formă scrisă şi la Ministerul Muncii, dacă există un astfel de proiect şi dacă el ne priveşte, să fim invitaţi şi noi”, a arătat Ghena. Asta nu s-a întâmplat însă, a declarat în ședința CSM Gabriela Baltag.

Și reprezentantul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România spune că  a avut aceeaşi solicitare. „Am văzut o serie de variante, nu avem un text de lege şi facem numai supoziţii. Este o stare de incertitudine. Unii zic că o să ne scadă salariile, alţii că o să ne crească. Acest proiect de lege care ne include ar trebui adus la cunoştinţă asociaţiilor de magistraţi şi Consiliului Superior al Magistraturii. Vrem o lege specială, avem un statut special”, a susţinut acesta.

La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, a spus că a fost exprimat un punct de vedere şi organizaţia profesională a înaintat CSM un memoriu în ceea ce priveşte garantarea independenţei financiare a magistratului. „Nu avem niciun text oficial faţă de care să ne spunem un punct de vedere. Nici la CSM nu a fost înaintat un proiect de lege a salarizării. Există o reală îngrijorare că ar putea să scadă indemnizaţiile magistraţilor, ceea ce este o problema”, a arătat Gabor. El a făcut referire şi la afirmaţiile ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit cărora ar trebui să se facă o diferenţiere între indemnizaţiile judecătorilor şi cele ale procurorilor. „Avem acelaşi statut, aceleaşi obligaţii şi interdicţii. În Franţa, Italia, Belgia, statutul procurorilor şi judecătorilor este acelaşi, la fel şi nivelul de salarizare”, a susţinut Gabor.

În fine, și preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Andreea Ciucă, s-a plâns că negocierile pe proiectul Legii salarizării unitare se fac în mod netransparent. „Suntem pe teren nisipos. Nu ştim în ce moment se găseşte această lege a salarizării. Această situaţie trebuie să fie foarte transparentă. Nu am aflat mare lucru din declaraţiile de la Ministerul Muncii, afirmaţii care ne-au îngrijorat. AMR cere oficial Ministerului Muncii să comunice forma proiectului care va fi pus în dezbatere”, a precizat Ciucă.

Prezent la ședință, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns acestor îngrijorări amintind că  instanţa supremă a dat o hotărâre clară potrivit căreia procurorii şi judecătorii au acelaşi statut de magistrat. „Diferenţele semnificative nu rezultă din salarii, ci din sporuri. Veţi vedea că diferenţele rezultă din aplicarea sporurilor pe diferite categorii, în cazul magistraţilor. De principiu, sunt de acord cu eliminarea acestor inechităţi salariale”, a arătat Toader.

„Cu privire la restanţele salariale ale magistraţilor, drepturi câştigate în instanţa, răspunsul de la minister a fost foarte simplu: avem calcule, dar nu avem banii. Numai la rectificare este momentul când mai pot să întreb. Nu eu dau un orizont de timp pentru că nu intru în calcule. Mi s-a spus că undeva în aprilie - iunie cel târziu. Acesta a fost răspunsul primit şi de mine”, a precizat Toader. Ministrul Justiţiei a dat totuși asigurări că salariile magistraţilor nu o să scadă, deși unele sporuri „sunt în pericol”.

Vă reamintim, proiectul Legii salarizării unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmează să fie semnat, în calitate de iniaţiatori, de către parlamentarii social-democraţi. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat ieri semnarea noii Lege a salarizării unitare ca iniţiativă legislativă, împreună cu premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.