Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia de la Veneția, la București: Câștigătorii alegerilor nu pot impune opțiuni fără să țină cont de regulile democrației

buchi.jpg

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a subliniat că cei care câștigă alegerile nu pot impune opțiuni fără să țină cont de regulile democrației
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a subliniat că cei care câștigă alegerile nu pot impune opțiuni fără să țină cont de regulile democrației
Sursa imaginii: 
www.coe.int

”Cei care câștigă alegerile au tendința de a impune anumite opțiuni societății, indiferent de transparență și incluziune”. Cu acest mesaj a venit la București președintele Comisiei de la Veneția. Gianni Buquicchio se numără printre participanții conferinței intitulate «Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație», eveniment care a început joi, se va încheia vineri la Palatul Cotroceni și la care participă, între alții, președintele Klaus Iohannis și lideri ai Consiliului Europei.

Conferința de la Palatul Cotroceni este organizată la București, în urma unei solicitări venite din partea Comisiei de la Veneția. Sunt prezenți în Capitală, între alții, președintele comisiei, secretarul General Adjunct al Consiliului Europei și Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Trebuie spus, în primul rând, că această comisie de la Veneţia a fost creată în 1990. Ea este un organ consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale. Instituția numără în prezent 60 de membri şi este recunoscută pe plan internaţional drept o instanţă de reflectare independentă.

Rolul comisiei este extrem de important la nivel internațional, iar ea are poziții edificatoare în situații de criză. Spre exemplu, în România, în cazul dezbaterii privind schimbarea definiției familiei în Constituție, câteva zeci de organizatii ale societatii civile i-au solicitat președintelui Klaus Iohannis, presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să consulte Comisia de la Veneția privind această modificare legilsativă. Numele acestei instituții a fost invocat de mai multe ori și în cazul controversatei ordonanțe 13 de modificare a legilsației penale, care știm ce reacții a provocat.

Iohannis: ”Puterea nu trebuie să uite că, într-o zi, va ajunge în Opoziție”

Evenimentul de la Palatul Cotroceni fost deschis de gazda evenimentului, președintele Klaus Iohannis, care a transmis că "într-o democrație liberală solidă, bazată pe alegeri libere și corecte, nu este acceptabilă nici așa-numita 'dictatură a minorității', dar nici 'dictatura majorității', care, prin abuz, în baza concepției 'câștigătorul ia totul', să afecteze pluralismul, echilibrul social și funcționarea democratică a societății bazate pe statul de drept". Adică, după cum a arătat președintele, să se ajungă la 'democratură', cum este definită în mediile de specialitate. ”Puterea nu trebuie să uite că, într-o zi, va ajunge în Opoziție”, a mai spus Iohannis."Sunt convins că, într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât și opoziția trebuie, în egală măsură, să acționeze având în vedere același angajament, comun și responsabil, pentru interesul public — al cetățenilor și al societății. Acest angajament trebuie să vină, absolut întotdeauna, pe primul loc, înaintea mizelor oricăror confruntări politice — chiar dacă și acestea sunt normale în democrație", a spus Klaus Iohannis.

Mesajul lui Klaus Iohannis a conținut trimiteri la situația politică actuală din România și la evenimentele din ultimele luni generate de OUG 13 prin care Guvernul a încercat fără succes să modifice legislația penală. Șeful statului s-a referit evident și la relația dintre coaliția PSD-ALDE și Opoziție.

Consiliul Europei: Prima caracteristică a democrației este o justiție independentă

Ulterior șefului statului, a luat cuvântul secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, care a declarat că instituția pe care o reprezintă susține cu putere dialogul politic din România, precizând că felul în care interacționează, în general, Majoritatea cu Opoziția are legătură cu ''sănătatea democrațiilor, credibilitatea și stabilitatea acestora''.

Ea a mai arătat că există câteva caracteristici de bază care trebuie să se manifeste într-o democrație stabilă și flexibilă: "Prima caracteristică este o justiție independentă. Oamenii trebuie să aibă încredere în instanțele de judecată. Acolo unde nu au încredere, de regulă, urmează instabilitate. A doua — libertatea cuvântului, ca să putem trage la răspundere pe cei de la Putere și pentru a preveni stagnarea în societățile noastre prin asigurarea unui flux liber al ideilor. Securitatea democratică necesită, de asemenea, libertatea de asociere și de adunare pentru a permite tuturor membrilor societății să-și exprime identitatea și să conteste autoritatea. E nevoie de societăți incluzive ca să construim toleranță și respect între oameni. (...) Democrațiile stabile au nevoie de instituții care să funcționeze bine, legitime, de încredere, transparente, responsabile, guvernate de domnia legii și capabile să reprezinte, să conducă și să unească societățile lor", a susținut reprezentantul Consiliului Europei.

Președintele Comisie de la Veneția: Puterea nu se poate impune fără să țină cont de democrație

Poate cel mai așteptat mesaj al primei zile a conferinței a fost cel al președintelui Comisiei de la Veneția. Gianni Buquicchio a subliniat, cu trimitere la ce s-a petrecut în România în lunile precedente cu ordonanțele din Justiție, că ”cei care câștigă alegerile nu pot impune anumite opțiuni societății, indiferent de transparență și incluziune”.

Buquicchio a făcut apel la politicieni să se întrebe de unde vine dezamăgirea electoratului față de partidele politice:”Europa traversează timpuri dicile. Trebuie să ne luptăm cu populismul. Electoratul a ajus să fie dezamăgit de politicieni, să respingă politica. Politicienii trebuie să se întrebe de ce sunt dezamăgiți oamenii. Avem disputa dintre Putere și Opozitie. Este o bătălie, nu un dialog. De la înființarea Comisiei de la Veneția în 1990, ne-am confruntat în multe state cu lipsa de cooperare între Putere și Opoziei și, în consecință, cu blocaje. Trebuie să găsim răspunsuri pentru aceste probleme.

Uneori, majoritățile au tendința de a impune lucruri indiferent de principiile democrației. Nu acordă atenție Opoziției, societății civile. Avem o provocare care necesită soluții rapide.

Domnia majorității trebuie să țină seama de legi. Majoritatea conduce țara, dar nu trebuie să supună minoritatea și trebuie să îi respecte pe cei care au pierdut ultimele alegeri”.

Gianni Buquicchio s-a referit și la obligațiile pe care le are Opoziția, nu doar la drepturile ei. ”Opozitia trebuie sa actioneze constructiv, trebuie sa fie puternica, activa si sa participe la sistemul democratic. Opozitia trebuie sa respecte toate legile, iar unul din scopurile sale este de a da glas vocii celor care nu au votat cu castigatorii alegerilor”, a conchis președintele Comisiei de la Veneția.

A fost doar prima zi a conferinței de la Palatul Cotroceni. Urmează vineri a doua zi în care reprezentanții mai multor state europene vor creiona situația politică din propria țară în ceea ce privește disputa Putere-Opoziție.