Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondenţă din SUA: Atac asupra Siriei (galerie foto)

uss_porter_navire_mediterranee_americain_navy_0.jpg

59 de rachete Tomahawk au fost trase joi, 7 aprilie 2017, de pe distrugătoarele USS Porter (foto) și USS Ross, din estul Mediteranei
Image source: 
Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de pe două distrugatoare într-o acțiune de represalii la atacul cu arme chimice executat marți de forțele regimului de la Damasc asupra localității Khan Sheikhoun, atac în care și-au pierdut viața peste 70 de civili. Ținta a fost baza aeriană Al-Shayrat din vestul Siriei.

UPDATE: Atacul american a provocat moartea a 6 persoane, transmite BBC citând surse din Armata siriană

UPDATE: Prin această salbă de rachete SUA au dat şah atât Rusiei cât şi Chinei în acelaşi timp spune la RFI Iulian Fota, fost consilier prezidential. Expertul subliniază faptul că, este pentru prima dată când Washingtonul îl atacă pe Bashar al-Assad direct.UPDATE: La RFI, Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning spune ca atacul nu e deloc surprizator. Fostul consilier prezidenţial explică şi cum s-a ajuns în această situaţie:UPDATE:  Moscova va cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta această situație. Anuntul vine de la președintele comisiei pentru apărare și securitate din camera superioară a Parlamentului rus. Ministerul rus de Externe este așteptat să dea o declarație despre atacul american din Siria.

Imagini din momentul lansării rachetelor de pe distrugătoarele americane

sursa:US Navy

Corespondentul RFI în SUA: Este aproape cert ca rachetele au fost reperate de sistemele radar rusesti de tip S-300 care protejeaza instalatiile militare de la Tartus si Latakia

“Impactul asupra unitatilor aeriene vizate va fi devastator. Sunt sigur ca s-a coordonat cu rusii, fara a li se da prea mult timp sa reactioneze. Cred, de altfel, ca probabilitatea ca rusii sa ne confrunte direct era minima. S-ar putea ca acest eveniument sa le dea de gindit daca nu-i momentul sa-l abandoneze pe Assad” opina generalul in rezerva Barry McCaffrey.

Este aproape cert ca rachetele au fost reperate de sistemele radar rusesti de tip S-300 care protejeaza instalatiile militare de la Tartus si Latakia. Atit Moscova cit si Washington-ul au efective la sol si un considerabil arsenal aerian in apropierea zonei operatiunii.

“S-a ales optiunea cu un risc relativ scazut, si faptul ca n-a fost lovita apararea anti-aeriana, care ar fi trebuit neutralizata daca se preconizau raiduri aeriene, arata caracterul limitat al atacului.  A fost un mesaj. Urmeaza o pauza, o resetare, si probabil inca o tentativa diplomatica de a-i influenta pe rusi”, a considerat amiralul in retragere James Stavridis, care a numit atacul, ordonat de presedintele Trump fara consultare parlamentara, "moderat si proportional."

Intr-un mesaj difuzat de la resedinta sa din Florida, seful Casei Albe a precizat ca atacul a fost "in interesul vital al sigurantei nationale americane" si a cerut natiunilor civilizate sa se "alature SUA pentru a pune capat macelului si varsarii de singe din Siria".

“Evident, speranta este ca am asistat la prima miscare a unui plan complex vizind incetarea ostilitatilor in Siria. Atita timp cit Assad ramine la putere, radicalismul se va perpetua”, a punctat senatorul Republican de Florida, Marco Rubio.

 

Ascultă AICI corespondența din SUA