Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Chifu: Atacul american a fost unul proporțional, țintit chirurgical

chifu.jpg

Image source: 
Facebook / Iulian Chifu

Atacul american din noaptea de miercuri spre joi asupra Siriei, când 59 de rachete Tomahawk au fost lansate asupra forțelor regimului lui Bashar al Assad ca represalii față de atacul cu arme chimice pe care acestea l-au comis marți asupra unei localități din estul Damascului, a fost un atac proporțional, țintit strict pe capabilități militare și nu a vizat soldați, nici sirieni, nici ruși, spune la RFI fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Chifu:

”Este un atac proporțional, un atac țintit chirurgical, nu au fost vizați soldați, nici sirieni, nici ruși ci doar capabilități militare. Ca să facem o comparație, acum au fost 59 de rachete față de 500 de rachete la primul atac din Irak.

Să nu uităm că acum o lună și jumătate a fost dezbaterea în Consiliul de Securitate, ba chiar votul veto-ul rus privind rezoluția franco-britanico-americană, în care era vorba de dezbaterea utilizării armelor chimice de trei ori din momentul 2013 în care Siria a aderat la Convenția internațională de neproliferare și neutilizare a armelor chimice. A urmat atacul din Estul Damascului cu gaz sarin care a dus la uciderea a 57 de oameni, și era natural ca reacția să fie una directă, țintită și una din bazele unde era stocat armament chimic a fost eliminată. La atacul cu arme chimice din 2013 s-a dezbătut în Consiliul de securitate iar Rusia și-a asumat responsabilitatea, a garantat pentru Bashar al Assad. Siria nu era parte a acestei convenții, apoi Assad a semnat Convenția și au spus că au cedat toate armele chimice. Totuși ei au utilizat de atunci de cel puțin 3 ori arme chimice. Au fost 3 categorii distincte de arme chimice: clorită, gaz sarin, și încă un agent neuropsihic, asta în ultimii 4 ani, iar acum atacul cu gaz sarin din urmă cu 4 zile a pus capac răbdării comunității internaționale.

Mă aștept la reacții diplomatice și politice, poate o discuție telefonică Trump-Putin. Săptămâna viitoare, 11-12 aprilie, era oricum programată vizita secretarului de stat Tillerson la Moscova.

Nu exclud, în condițiile în care americanii au identificat și alte locuri de stocare de arme chimice, să fie și alte intervenții, poate chiar o reacție siriană în replică, dar atunci capacitățile lor for fi neutralizate total de americani. De fapt sirienii nici nu cred că vor apuca să reacționeze împotriva populației și a opoziției”.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Chifu despre atacul american asupra Siriei
Tags: