Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii din Siria: Operaţiunile comandate de Donald Trump încalcă Dreptul Internaţional

damasc.jpg

Comandantul Armatei Siriene
Comandantul Armatei Siriene
Image source: 
http://sana.sy/. Agenţia de presă siriană SANA

Oficialii regimului Bashar-al-Assad condamnă atacul american din Siria şi acuză Statele Unite de subminarea luptei împotriva terorismului

La nivel internaţional până în prezent Rusia şi Iranul s-au mai pronunţat categoric împotriva acţiunii din această dimineaţă din regiunea siriană Homs şi dau asigurări că vor continua să-l sprijine pe liderul de la Damasc. În Siria autorităţile cataloghează operaţiunile comandate de Donald Trump drept încălcări ale Dreptului Internaţional.

"Atacul, face din  Statele Unite ale Americii un partener al ISIS şi al altor organizații teroriste care au căutat încă din prima zi a războiului nedrept din Siria să atace puncte ale armatei și pe cetăţenii ţării" - a declarat comandantul armatei de la Damasc, citat de agentia de presă siriană.

Guvernatorul regiunii Homs, unde au fost trimise rachetele americane,  Talal Al-Barazi a subliniat că atacul asupra bazei aeriene  este o încercare disperată de a deturna capacitățile armatei siriene în lupta împotriva terorismului.

Autorităţile siriene declară la unison pe canalele disponibile, în special prin agenţia de presă oficială că acest atac împotriva Siriei afectează lupta contra terorismului şi reprezintă o masură care descurajează moralul şi aşa scăzut al populaţiei siriene.

Comandantul armatei siriene a mai subliniat că gestul Statelor Unite  încalcă toate legile și convențiile internaționale și are ca scop fragilizarea  capacităților armatei siriene.

Aliații SUA reacționează pe rând la atacul cu rachete lansat de americani asupra unor baze militare din Siria. Primele reacții au venit din Turcia, Israel, Marea Britanie și Australia care sprijină operaţiunea desfăşurată vineri dimineaţă în Siria. 

Între timp a apărut şi prima reacţie a unui înalt oficial UE : "Loviturile SUA arată că e nevoie de promptitudine împotriva atacurilor barbare cu arme chimice. UE va colabora cu SUA pentru a pune capăt brutalităţilor din Siria", a scris preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un mesaj pe Twitter.

 

China face apel la calm şi la găsirea unei soluţii politice cu implicarea tuturor părţilor pentru rezolvarea conflictului din Siria, care durează de peste şase ani, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe de la Beijing, citată de Reuters.

Iranul a condamnat cu fermitate atacurile Statelor Unite, prin vocea purtătorului de cuvant Bahram Qasemi. El a precizat ca astfel de măsuri vor consolida forta teroriștilor în Siria .

 In paralel „Israelul afirmă că sprijină pe deplin decizia președintelui Trump și speră că acest mesaj va rezolva acțiunile oribile ale regimului Assad", a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru Times of Israel .

Tot un mesaj de susţinere pentru Donald Trump a venit şi din partea Marii Britaniicare afirmă prin purtătorul de cuvânt al executivului că:  „Guvernul Regatului Unit susține în totalitate acțiunea SUA pe care o consideră un răspuns adecvat barbarelor atacuri chimice lansate de regimul sirian”

Prim-ministrul Australiei,  Malcolm Turnbull, a declarat potrivit Reuters că atacurile din noaptea trecută sunt „un mesaj extrem de important, că lumea nu va tolera folosirea armelor chimice.“  .

Între timp Rusia a anunţat suspendarea acordului cu Washingtonul care viza prevenirea incidentelor între avioanele celor două ţări in Siria, dupa atacatul cu rachete lansat împotriva unei baze militare aeriene siriene din provincia Homs.

Președintele rus Vladimir Putin a convocat pentru vineri seara o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse pentru a discuta despre atacul aerian al SUA în Siria, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

Peskov a declarat că Rusia va menține deschise canalele tehnice și militare de comunicare cu Washingtonul, dar nu va face schimb de informații prin intermediul acestora.

"În urma atacului aerian american, riscurile (privind o coliziune între avioane ruse și americane) sunt semnificativ mai mari", a declarat Peskov.

Atacul SUA în Siria a fost întreprins de fapt în interesul organizației Statul Islamic (SI) și altor grupări teroriste care operează în Siria, a acuzat acesta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a atenționat că Rusia percepe atacul SUA în Siria ca un act de agresiune împotriva aliatului său. "În condițiile în care noi acordăm ajutor forțelor militare siriene în conformitate cu solicitarea care ne-a fost adresată de conducerea Siriei, Siria este aliatul nostru", a explicat Peskov.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov a refuzat să comenteze posibilitatea ca forțele militare ruse să apere obiectivele militare siriene. "Această întrebare trebuie pusă colegilor noștri militari", a declarat secretarul de presă al președintelui rus.

Reacţiile oficialilor sirieni faşă de atacurile cu rachetă americane
1048