Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul civil sirian cel mai sângeros conflict al secolului 21 - Un bilanţ actualizat

razboi-siria-492.jpg

Imagini cu victime din Siria în timpul războiului civil
Imagini cu victime din Siria în timpul războiului civil
Sursa imaginii: 
www.dailymail.co.uk

Peste 400.000 de oameni au murit până acum în conflict, în timp ce alţi 700.000 de sirieni sunt prinşi în zone asediate. Aproape 5 milioane locuiesc în zone greu accesibile, iar peste 6 milioane sunt refugiaţi peste graniţe.

Atacul împotriva regimului Assad vine la șase ani de la declanşarea războiului civil din Siria.  Peste 400.000 de oameni au murit până acum în conflict, în timp ce mai mult de şase milioane au fugit din ţara aflată în ruine. Insurecţia militară, dar şi atacurile teroriste au alimentat un dezastru umanitar nemaiîntâlnit, iar Siria suferă astăzi de un bilanţ tragic al victimelor.

Revolta din Siria împotriva regimului Bashar al-Assad s-a transformat din 2011 si până astăzi într-un război devastator. Mulţi comentatori spun că războiul civil sirian este cel mai sângeros conflict al secolului 21  de până acum

Potrivit Al-Jazeera din populaţia Siriei care era inainte de începerea conflictului de aproximativ 18 milioane, în prezent un sfert de milion de copii sunt blocati în zone aflate sub asediu şi, prin urmare, nu au acces la ajutor, iar mult mai mulţi locuiesc în regiuni unde este greu de ajuns.

700.000 de sirieni sunt prinşi în zone asediate. Aproape 5 milioane locuiesc în zone greu accesibile, iar peste 6 milioane sunt refugiaţi peste graniţe, se arăta într-unr aport recent al ONU.  Aproape 3 milioane dintre sirienii refugiati sunt copii, iar dintre aceştia  300.000 s-au nascut în exil.

Comunitatea internaţională a fost divizată ani de zile într-un bloc favorabil regimului, în frunte cu Rusia şi Iranul, pe de o parte, şi o tabătă favorabilă opoziţiei, în frunte cu Statele Unite, numeroase ţări europene, Turcia şi ţări de la Golful Persic, pe de altă parte.

Regimul al-Assad a răsturnat, însă situaţia cu ajutorul militar al Moscovei, care a intrat în război în septembrie 2015.

Revolta si represiunea au fost cuvintele de ordine în viaţa curentă din ultimii şase ani a Sirie, aflată sub conducerea parţială a regimului Assad, acuzat in repetate rânduri  de folosirea armelor chimice împotriva rebelilor sirieni, cauzând numeroase victime şi în rândul civililor.