Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul legii salarizării ajunge în Parlament

Proiectul legii salarizării unitare ajunge luni în Parlament, pentru dezbateri. Inițiativa, criticată de unele sindicate pentru lipsa de transparență, a fost avizată recent, în cadrul coaliției de guvernare.

Atât liderii coaliției, cât și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au avansat data de 1 iulie ca termen-limită pentru intrarea în vigoare a legii:

Pentru prima etapă, până în anul 2020, este suma de 32 de miliarde, cu o creștere a salariilor bugetarilor în medie cu 56%, exact cum scrie în programul de guvernare.”

 

Sindicatele din administrația publică au amenințat cu proteste, imediat după Paște.

“Vor fi două acțiuni sigure: mitingurile și pichetările, dar vor fi și acțiuni greviste, în momentul în care partea guvernamentală nu-și va onora  obligația de a negocia cu partenerii sociali.” – a precizat, pentru RFI, Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

“Sunt nemulțumiri de formă, pe motiv că această lege nu a fost negociată. Nu a fost discutată cu partenerii sociali. Al doilea punct foarte important este legat de faptul că Ministerul Muncii nu a vrut să introducă în proiectul de act normativ un articol, așa cum este trecut și în vechea lege 284, prin care urmare a aplicării acestei legi, nimeni să nu fie afectat în drepturile salariale. Din punctul acesta de vedere doamna ministru a fost categoric împotriva intriducerii unui asemenea articol pe motiv că vor fi categorii de bugetari, de funcționari, care vor suferi anumite diminuări.”, a explicat Sebastian Oprescu.

Nemulțumiri au exprimat și magistrații: „Suntem pe teren nisipos. Nu ştim în ce moment se găseşte această lege a salarizării. Această situaţie trebuie să fie foarte transparentă. Nu am aflat mare lucru din declaraţiile de la Ministerul Muncii, afirmaţii care ne-au îngrijorat. AMR cere oficial Ministerului Muncii să comunice forma proiectului care va fi pus în dezbatere”,  a spus preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Andreea Ciucă.