Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Canișul" Boris Johnson nu se va mai întâni cu "păpușarul" Putin

boris_johnson.jpeg

Boris Johnson
Boris Johnson și-a anulat vizita la Moscova după atacurile aeriene americane asupra Siriei
Image source: 
AFP/Getty

Ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, și-a anulat vizita programată la Moscova cu numai câteva ore înaintea plecării spre capitala Rusiei, după atacul cu rachete al Statelor Unite împotriva unei baze aeriene a aviației siriene. Marea Britanie și Statele Unite împreună cu alte state occidentale pregătesc un răspuns concertat la adresa Rusiei după atacul cu arme chimice de săptămâna trecută din Siria, pus pe seama aliatului Moscovei, președintele Bashar al Assad. 

Ministrul Johnson trebuia să zboare la Moscova duminică seara, dar după o conversație telefonică cu omologul său american, Rex Tillerson, a anunțat că-și contramandează vizita permițându-i Secretarului de Stat al SUA să preia inițiativa în cadrul vizitei acestuia din Rusia pe parcursul săptămânii ce urmează.

În schimb el va "iniția eforturi de a închega o coaliție de sprijin împotriva activităților continue ale Rusiei și ale regimului sirian", după cum s-a exprimat un apropiat al ministrului Johnson, citat de Daily Telegraph.

Atât el cât și premierul Theresa May și ministrul apărării Michael Fallon au fost informați de omologii lor de la Washington înaintea lansării atacului cu rachete de vinerea trecută. 

Autoritățile de la Londra și-au exprimat sprijinul deplin pentru acțiunea militară ordonată de președintele Donald Trump, fiind la unison cu americanii în a acuza Rusia de complicitate cu regimul Assad în declanșarea atacului chimic cu gaz sarin de săptămâna trecută din provincia Idlib care a cauzat moartea a 89 de persoane, multe dintre ele copii.

"Războiul clown-ilor"?

Ministrul Fallon scria într-un articol publicat de Sunday Times că președintele Rusiei, Vladimir Putin este "păpușarul" din spatele lui Assad și că Moscova se face responsabilă de orice viață pierdută în războiul civil din Siria.

Bashar al Assad și Vladimir Putin Bashar al Assad are sprijinul ferm al lui Vladimir Putin 

Rusia respinge aceste acuzații și acuză la rândul său Marea Britanie și Statele Unite de încurajarea teroriștilor din Siria.

Luni și marți miniștrii de externe din grupul G7 al principalelor state dezvoltate se întâlnesc în Italia pentru a conveni asupra unei poziții comune în privința implicării militare a Rusiei în Siria.

Ambasada Rusiei la Londra a criticat anularea vizitei lui Johnson la Moscova și într-un sondaj ad-hoc pe Twitter întreba sarcastic ce rezultat va avea un ultimatum la adresa Moscovei înaintat de Tillerson și Johnson: un război al clown-ilor, un război al muzelor, un război convențional sau o combinație a celor trei.

Johnson a fost criticat și de către opoziția din Marea Britanie: liderul Partidului Liberal Democrat, Tim Farron, l-a calificat drept "canișul" Washingtonului care primește ordine de pe celălalt mal al Atlanticului, o poziție relativ asemănătoare cu cea a Rusiei.

Cert este că relația specială dintre Marea Britanie și Statele Unite, a cărei soliditate părea să fie pusă la îndoială odată cu venirea președintelui Trump la Casa Albă, este din nou la ordinea zilei, ca atunci când cele două state erau aliate în timpul intervențiilor militare în Irak - de două ori - și în Afganistan.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ