Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Asasinarea lui Plahotniuc, comandată de la Moscova, ar fi costat 200.000 dolari

plahotniuc.jpg

Președintele Partidului Democrat din Moldova,Vlad Plahotniuc ar fi fost ținta unei tentative de asasinat
Image source: 
Facebook/ Vlad Plahotniuc

Președintele Partidului Democrat din Moldova,Vlad Plahotniuc a fost ținta unei tentative de asasinat. Informația a fost confirmată de Inspectoratul General al Poliției și Ministerul de Interne din Ucraina. 17 persoane au fost reținute, fiind suspectate de tentativa de omor împotriva controversatului politician și om de afaceri de la Chișinău. Membrii grupării criminale au ajuns pe mâna poliției în urma unei operațiuni comune, desfășurate la Kiev și Chișinău. Partidul Democrat din Moldova a condamnat cu fermitate ”acest act criminal”. 

 

Asasinatul ar fi fost comandat de doi cetățeni ai R.Moldova. În prezent, o persoană s-ar afla în Rusia și este ”o presupusă autoritate a lumii criminale în ambele țări”, susțin oamenii legii. ”Omorul lui Plahotniuc urma să aibă loc până astăzi, 10 aprilie. Ținta suspecților urma să fie clădirea Global Business Center unde își are oficiul Vlad Plahotniuc, dar și automobilul său. Anume în aceste direcții urmau să fie lansate împușcături sau grenade”. 

Poliția a făcut publice mai multe imagini video în care apar câțiva bărbați care discută,  ziua în amiaza mare, planul de atac asupra Global Business Center și asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Cei trei bărbați par să schițeze planul chiar pe nisip, ghidați de o fotografie. 

 

După săvârșirea crimei, suspecții urmau să plece din R.Moldova 

Procurorii moldoveni susțin că dintre cei care au pus la cale asasinarea fostului prim-vicepreședinte al Parlamentului, opt cetățeni au fost reținuți la Chișinău, alți nouă în Ucraina. ”Printre aceștia sunt executori ai asasinatului, intermediari și persoane de legătură și cei care au contribuit într-o anumită măsură la acțiuni”.

Potrivit procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc,”inculpații urmau să fie răsplătiți pentru omor cu 200 mii de dolari, 100 de mii fiind deja achitate în avans. În urma perchezițiilor au fost depistate patru aruncătoare de grenade, două pistoale, muniții pentru pistoale, stații de radio, obiecte de camuflaj, telefoane mobile, calculatoare, acte și sume de bani. Acțiuni de urmările penală au loc și în prezent, motiv pentru care nu pot fi oferite detalii pentru a nu prejudicia ancheta”.

Aproape toți suspecții au antecedente penale pentru crime excepțional de grave, printre care și omor. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 20 de ani de închisoare.

 

Partidul Democrat condamnă cu fermitate ”acest act criminal”

Partidul Democrat din Moldova anunță, printr-un comunicat de presă că a luat act de informațiile prezentate de instituțiile de drept din Republica Moldova și Ucraina privind tentative de asasinat a liderului formațiunii, Vlad Plahotniuc. Democrații condamnă cu fermitate acest ”act criminal” și speră că instituțiile de drept își vor face și în continuare ”datoria cu profesionalism”, astfel încât să fie găsiți inclusiv cei care au comandat asasinatul.

”La această etapă, ne vom abține de la a comenta speculațiile în privința scopului celor care au pus la cale acest atentat. Urmărim însă cu multă atenție comunicările oficiale ale autorităților din cele doua țări și evoluția investigației în acest caz”, se mai arată în comunicatul de presă al Partidului Democrat.

 

Rusofilul Renato Usatîi ironizează tentativa de omor 

După anunțul autorităților despre tentativa de omor împotriva lui Plahotniuc, a venit cu o reacție și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care se află acum la Moscova. 

Primarul de Bălți, care îl critică deseori pe Plahotniuc, a ironizat tentativa de omor împotriva liderului PD, într-o înregistrare video pe Facebook. Usatîi spune că de fapt, ”se pregătește un nou furt din sistemul bancar și este nevoie ca toată atenția publicului să fie focusată pe altceva și nu pe lucrurile cu adevărat importante”.  

Totodată, liderul Partidului Nostru a ținut să precizeze că își dorește ”să-l distrugă” pe liderul Partidului Democrat, dar totul în limitele legii. Usatîi afirmă că deține multe informații, dar nu le pot face publice, întrucât reprezintă dovezi în mai multe dosare.”Avem nevoie de Plahotniuc viu și sănătos, vrem să obținem tot ce a furat de la cetățenii R.Moldova. Prea mult a furat pentru ca să permitem cuiva să-l omoare”, afirmă Usatîi.