Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mark Hertsgaard: Mediul nu mai e o prioritate în SUA, puterea e în mâna marilor interese corporatiste

poza_mark.jpg

Mark Hertsgaard, jurnalist de investigație independent
Image source: 
youtube.com

Jurnalist de investigație independent, Mark Hertsgaard s-a specializat pe ecologie, subiect pe care-l abordează cu predilecție la revista The Nation - al cărei corespondent este - și în două cărți, FIERBINTE, apărută în 2011, și ODISEEA PÂMÂNTULUI - cu subtitlul "În Jurul Lumii În Căutarea Viitorului Nostru Ambiental" - care a văzut lumina tiparului în 1998 și este fructul unui periplu de șase ani prin 19 țări de pe patru continente întreprins pentru a stabili cauzele și efectele degradării ecologice planetare.

ODISEEA PĂMÂNTULUI conturează imaginea unei planete care se sinucide. De la apele "în fierbere chimică" din China și poluarea atmosferică din Brazilia, Grecia și Rusia, la deșertul Africii și jungla amazoniană sacrificată, omenirea pare prinsă, argumentează Mark Hertsgaard, într-un proces distructiv pe care doar voința politică îl poate opri. Această voință este, din păcate, inegal distribuită în lume, cu Washington-ul într-un zig-zag continuu din acest punct de vedere. Hertsgaard propunea atunci, în anii 1990, în plină Administrație Clinton, un "pact ecologic global" care să coalizeze națiunile lumii, indiferent de statut economic, într-un program coerent de investiții în energii regenerabile și reforme fiscale și normative menite să încurajeze protecția mediului. S-a mers departe pe acest drum de atunci și până la Acordurile de la Paris, într-un ritm accelerat în cele două mandate ale lui Barack Obama. Acum, s-a abandonat acest drum. Mediul nu mai este o prioritate.

Mark Hertsgaard: Extraordinare dezvăluiri în serie, aici în SUA,  arată că Exxon-Mobil și restul industriei petroliere au mințit ani, decenii în șir în privința factorului uman în schimbarea climatică. Știm, grație eforturilor investigative ale unor organizații  precum Los Angeles Times, Inside Climate News și Școala de Jurnalism Columbia, că vârfurile ierarhiei Exxon și omologii lor de la alte companii din branșă erau la curent, încă din anii 1970 - pentru că le-o spuseseră proprii lor oameni de știință - cu faptul că produsele lor, petrolul și gazele, cauzează dereglări ecologice.  Au luat în serios avertismentele, atât de în serios încât Exxon-Mobil și-a ajustat echipamentul pentru a ține cont de creșterea nivelului apelor marine ce va fi provocată, conform scenariilor științifice, de încălzirea climatică. Și-au pregătit utilajele, dar în același timp au cheltuit milioane peste milioane pentru a transmite publicului, mass-mediei și politicienilor mesajul exact opus, anume că încălzirea climatică nu poate fi dovedită, că nu putem fi siguri. Foarte asemănător cu mesajul vehiculat pe vremuri de industria tutunului despre fumat: nu se poate proba  că e cancerigen. Marile concerne petroliere au desfășurat, de altfel,  aceiași oameni de știință, aceleași firme de avocatură care altădată au slujit industria tutunului. În această sferă economică s-a comis, în ultimii patru ani, o mare înșelătorie.

Reporter: În FIERBINTE, care are subtitlul: "Supraviețuind pe Pământ în Următorii 50 de Ani", vorbeați despre necesitatea unei revoluții în gândire care să restabilească ordinea firească a priorităților umanității. Argumentați că un "context social pozitiv" este imperativ pentru a mobiliza industria și factorii decizionali la nivel politic în direcția abandonării energiei fosile și îmbrățisării celei regenerabile. Care este acest "context social" și politic în America în jurul încălzirii climatice?

Mark Hertsgaard: America este  o țară foarte mare, greu de cuprins într-o generalizare.  Vorbesc acum din California, a 8-a economie a lumii, stat în care politicile ambientale și energetice sunt radical diferite de cele practicate "la centru".  California este,  împreună cu Germania și alte câteva locuri din lume,  un lider în tranziția spre energii regenerabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și toxicitate ambientală. S-a realizat acest lucru sub conduceri Democrate și Republicane deopotrivă, ceea ce dovedește că publicul dorește acest tip de angajament politic. Din păcate, la Washington, pârghiile puterii rămân, în mare măsură, în mâna marilor interese corporatiste precum Exxon-Mobil.

 

Reporter: Aș dori să încheiem acest interviu vorbind despre UMBRA VULTURULUI, carte subintitulată "De ce America Fascinează și Înfurie Lumea" și publicată în 2002. Sunt surprinse acolo contradicțiile Americii și imaginea ei schimbătoare în lume. Un public neinformat, un sistem educațional care educă din ce în ce mai aproximativ, o clasă politică servind interesele unei minorități, un nivel lamentabil al dezbaterii publice, ar fi de spicuit ca aspecte negative relevate în carte. Care este deci  "starea națiunii", și care ar fi aspectele pozitive, motivele de speranță?

Mark Hertsgaard E greu pentru mine ca un american care și-a petrecut o bună parte a carierei de reporter în străinătate și cunoaște imaginea Americii în lume - dar trebuie să spun că societatea americană este în declin, decadentă politic și putrezind pe dinăuntru. Principalele noastre instituții, media pretins liberă, aleșii parlamentari, Curtea Supremă, nu funcționează așa cum ar impune-o legea și măreața noastră istorie. În anul 2000 Curtea Supremă a intervenit în scrutinul prezidențial din Florida pentru a-i servi victoria lui Bush Jr., care n-a întrunit majoritatea sufragiilor. Mai recent, în verdictul 'Citizens United', aceeași instanță a proclamat, în esență, "bogați, liber la cumpărat alegeri".  O spun eu, dar o spun și mulți alți americani, conștienți că sistemul e defect și că este nevoie de o schimbare reală, fundamentală, nu de modificări treptate și marginale. Lumea a ieșit în stradă, în mișcarea OCUPAȚI WALL STREET, apoi cu VIEȚILE AFRO-AMERICANE CONTEAZĂ,  cu ANTI-1% și în campania DREPTATE CLIMATICĂ. Toate aceste mobilizări ale străzii sunt de bun augur. Bernie Sanders a schimbat total, fundamental, în preliminarele prezidențiale, orientarea politicii americane, i-a dinamizat în special pe cei tineri, dar și pe alții. 12 milioane au votat pentru un program care, din punctul de vedere al clasei politice washingtoniene, e o nebunie, ceva mult prea radical; 12 milioane de oameni au mers împotriva curentului și fiecare dintre ei a descoperit că nu e singur,  că mulți simt la fel.  Acești alegători vor continua să activeze pe plan local, pentru a reforma partidul Democrat la nivel statal,  a prezenta candidați în alegeri locale și statale și, în cele din urmă, pentru a prelua controlul Parlamentului și reorienta țara într-o direcție mai bună. Ori asta, ori vom continua pe actuala spirală descendentă, încetând să mai fim cu adevărat o mare națiune.

 

Vezi și: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

Interviu cu jurnalistul american de investigație, Mark Hertsgaard
2129