Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opozantul rus Aleksei Navalnîi, eliberat după 15 zile de detenţie

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost eliberat luni din arest. El a ispăşit 15 zile de detenţie din cauza organizării unei vaste manifestaţii anticorupţie, la sfârşitul lunii martie, pe străzile Moscovei.

Principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin fusese arestat pe 26 martie în capitala rusă, la începutul manifestaţiei. El a fost găsit vinovat de organizarea unei manifestaţii neautorizate şi de refuzul de a li se supune poliţiştilor la arestare.

Aproape 1.000 de alte persoane au fost reţinute scurte perioade de timp de către forţele de ordine, în marja acestor adunări organizate în întreaga ţară, după ce opozantul a publicat un raport în care-l acuză pe premierul Dmitri Medvedev că se află la conducerea unui imperiu imobiliar finanţat de oligarhi.

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au îndemnat autorităţile ruse să-l elibereze pe Navalnîi şi pe celelalte persoane arestate.

Mai mulţi membri ai Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) al lui Navalnîi au fost de asemenea condamnați, la sfârşitul lui martie, la scurte perioade de detenţie sau la plata unor amenzi din cauza refuzului de a se supune poliţiştilor la arestare.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 40 de ani, intenţionează să-l sfideze pe Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale de la începutul lui 2018, însă campania sa riscă să fie afectată de recenta sa condamnare la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri.