Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prof.Michael Shafir: Orban joacă greşit cartea de apropiere de Trump

1913601_1244744391470_1965480_n.jpg

Profesorul Michael Shafir
Profesorul Michael Shafir

Premierul Viktor Orban îşi continuă traseul politic nedemocrat şi caută o direcţie politică de apropiere de Donald Trump, spune la RFI, istoricul şi profesorul Michael Shafir

În capitala ungară protestele continuă, de data aceasta şi împotriva recentei decizii a preşedintelui ungar, Janos Ader, de a promulga legea ce ar putea obliga Universitatea Central Europeană din Budapesta să îşi inchidă porţile. Zeci de mii de oameni au ieşit, în ultima săptămână, în stradă în Ungaria pentru a contesta deciziile din jurul unui plan controversat care va putea fi de acum pus în practică de a schimba regulile de funcţionare academică.

În acest timp premierul Viktor Orban îşi continuă traseul politic nedemocrat şi caută o direcţie politică de apropiere de Donald Trump, spune la RFI, istoricul şi profesorul Michael Shafir.

El i-a spus Claudiei Zidaru că încercările premierului Orban în Ungaria au puţine şanse de susţinere din partea administraţiei americane, dar în schimb se observă că unele state vecine urmează exemplele de la Budapesta:

Michael Shafir, profesor şi istoric:

"Până acum toate indiciile arată că Trump nu îl va sprijini pe Orban în această mişcare. Oricum aveam semnale clare, când ministrul de externe maghiar a fost la Washington nu a reuşit să fie primit la Departamentul de Stat, să nu vorbim undeva mai sus. În timp ce însărcinatul cu afaceri al guvernului american la Budapesta a arătat prin declaraţii şi fapte că Orban nu are sprijin.

De altfel premierul Orban a anunţat că va schimba ambasadoarea Ungariei la Washington, deşi era cunoscută ca fiindu-i foarte apropiată.

Viktor Orban doreşte să elimine orice posibilitate de exprimare a unei opoziţii, fie chiar şi socială şi în acelaşi timp să ducă mai departe cruciada împotriva lui Soros, pe care îl vede ca principalul sprijin al opoziţiei.

Pe plan internaţional Orban este contestat, dar a beneficiat de faptul ca FIDESZ este membru al Partidului Popular European. S-ar putea să fim surprinşi cu o decizie de excludere, deşi pare a fi mai important pentru PPE să aibă acea majoritate în Parlamentul European de care dispune şi cu ajutorul FIDESZ-ului.

Se încearcă un dictat naţionalist în Uniunea Europeană, deci o involuţie a procesului de federalizare. În Ungaria, ca şi în Polonia se observă o revenire la statul naţiune şi împotrivirea faţă de migraţie prin decizii şi modificări legislative adaptate.

Poziţia Statelor Unite şi interesele mari ale Uniunii Europene, economice, şi aici factorul rusesc joacă un rol deosbit de important. În cadrul mini-organizaţiei Vişegrad IV, există diverse disensiuni, dar devine evident că Orban se bucură de sprijinul Cehiei şi al Slovaciei.

Alegerile din Germania şi Franţa rămân în acest context puncte importante care vor influenţa evoluţia statelor europene, inclusiv pe a Ungariei".

 
Interviu cu profesorul Michael Shafir