Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaje: Turcii, în favoarea extinderii prerogativelor președintelui Erdogan

turcia.jpg

Susținători ai președintelui Erdogan la Istanbul
Sursa imaginii: 
REUTERS/Osman Orsal

Rezultatele a două sondaje date publicității înaintea referendumului constituțional de duminică din Turcia, arată că o majoritate foarte strânsă de alegători, de 51-52%, vor vota în favoarea extinderii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Potrivit sondajului ANAR, 52% dintre intervievați au declarat că vor vota ''da'' la referendum, iar numărul indecișilor a scăzut la 8%.

Sondajul a fost realizat între 5 și 10 aprilie, pe un eșantion de 4.000 de persoane din 26 de provincii, prin metoda interviului față în față.

Un alt sondaj, realizat de Konsensus, indică un procent de peste 51 % pentru ''da'' la referendum, în urma intervievării prin aceeași metodă a 2.000 de persoane, între 2-8 aprilie, în 41 de provincii.

Erdogan a declarat zilele trecute că turcii care trăiesc în străinătate s-au prezentat în număr mare la vot, o situație despre care institutele de sondare consideră că l-ar putea avantaja pe președinte. Votul în străinătate a început la sfârșitul lui martie și s-a încheiat duminica trecută.

Campania pentru referendumul de duminică, 16 aprilie, a tensionat relațiile Ankarei cu unii dintre aliații europeni.

Erdogan a comparat în numeroase rânduri interzicerea unor mitinguri la care urmau să participe miniștri turci în Germania și Olanda cu practici ''naziste''.