Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul propune Descentralizarea 2.0. Analist la RFI: Distribuția fondurilor se va face în funcție de interese

Guvernul a adoptat Strategia generală de descentralizare – document ce presupune un transfer de competențe și responsabilități către Consiliile locale  și județene, în șapte domenii cheie, de la Agricultură și Sănătate, la Cultură sau Sport. Tot ceea ce ține de reglementări naționale, control sau inspecție ar rămâne atributul exclusiv al autorităților centrale, a explicat ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh.

Strategia generală de descentralizare este un proiect similar cu cel propus de guvernul Ponta în 2013, respins de Curtea Constituțională. De data aceasta, asumarea descentralizării ar urma să fie făcută prin hotărâre de guvern .

Descentralizarea este una dintre direcțiile principale în care merge Uniunea Europeană. În România însă, la acest moment, nu sunt condițiile pentru o descentralizare corect făcută, de perspectivă îndelungată, spune, la RFI, profesorul în economie Mircea Coșea. Repartizarea fondurilor se va face în funcție de interese politice și electorale, crede Mircea Coșea:

"Adevărata bază a descentralizării este bugetarea. Ori noi avem o diferență extraordinar de mare între regiuni, între regiunile istorice, dar nu numai. Și între județe, din punct de vedere al dezvoltării. Deci există mari dificultăți pentru bugetarea acestei descentralizări. Elementele de descentralizare cer o autofinanțare. Noi nu putem să facem asta. Deja au apărut mari probleme în alocarea sumelor pe care localitățile, județele, regiunile trebuie să le dea pentru întreținerea școlilor, spitalelor, pentru plata salariilor. Nu cred că există capacitatea ca economia să fie puternică la nivel local prin descentralizarea locală. Al doilea motiv este unul de natură foarte sensibilă în România: descentralizarea ar da indirect posibilitatea autonomizării unor regiuni cu accente etnice. (...)  În primul rând este obsesia pe care în primul rând domnul Dragnea o are  pentru respectarea unei agende. Sare peste etape, doar ca să bifeze. Spre exemplu apariția legii unitare acum este pe agendă, dar ea nu e pregătită prin legi adiacente. În al doilea rând este modul în care se dorește repartizarea, zic eu interesată, dacă nu politic măcar electoral, a fondurilor pe care le gestionează doamna Shhaideh. (...) Probabil că distribuția fondurilor se va face în funcție de interese electorale."