Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politolog: Anchetarea alegerilor din 2009, un demers politic, nu se poate anula rezultatul

PSD şi ALDE cer comisie parlamentară de anchetă privind organizarea şi rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009, iar președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că vrea să conducă această comisie.

Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, la Antena 3, că intenţionează să preia conducerea comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea unor instituţii în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009, urmând să verifice dacă preşedintele Camerei Deputaţilor poate prelua preşedinţia unei comisii de anchetă.

”Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri (...) O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii. Şi cu această comisie de anchetă şi cu alte anchete pe care sper să le înceapă comisia de control al SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea în politică, în alegeri, în justiţie a unor instituţii”, a declarat preşedintele PSD.

El a estimat că săptămâna viitoare ar putea fi înfiinţată comisia de anchetă.

PSD și ALDE consideră că înființarea comisiei e necesară, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau", se menţionează într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Ce poate face această comisie? L-am întrebat pe politologul Alexandru Radu.

Alegerile nu pot fi anulate, este vizat mai degrabă  un câștig politic și comunicațional, explică la RFI Alexandru Radu.Amintim, Dan Andronic a scris luni că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.

Andronic susţine că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe șeful SRI de atunci George Maior, prim-adjunctul Serviciului Roman de Informatii de atunci,  Florian Coldea şi procurorul sef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, tot marţi, că Dan Andronic, om de afaceri şi consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale,acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.

 
Politologul Alexandru Radu, intervievat de Andreea Orosz