Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Ghiță a fost reținut la Belgrad și urmează să fie extrădat

Fostul deputat dispăruse din țară din luna decembrie, în contextul în care este cercetat în mai multe dosare penale. Sebastian Ghiță era dat în urmărire internațională.

Omul de afaceri Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad și ar urma să fie adus în țară. Poliția română anunță că a colaborat cu autoritățile din zece state pentru capturarea fostului deputat.

Cea mai recentă înfățișare a lui Sebastian Ghiță, potrivit IGPR

Surse din poliție citate de News.ro au declarat că în momentul reținerii Ghiță avea asupra sa acte false, de cetățean sloven și că fratele lui a fost cel prin care autoritățile au ajuns la acesta. Inițial el a mers la Istanbul ca apoi să ajungă în Serbia.

Deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, ţară nemembră a Uniunii Europene, aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă se va face prin negociere directă între cele două state, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare. Astfel, procedurile de extrădare ar putea dura aproximativ o lună, au adăugat sursele citate.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că, în acest moment, statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiţă un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluţionat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare, a spus Dan.

Presa a mai scris despre prezența lui Ghiță în Serbia, dar informațiile au fost negate ferm de autorități la momentul respectiv. Fostul deputat dispăruse din țară din luna decembrie, în condițiile în care este cercetat în mai multe dosare penale și era dat în urmărire internațională.

Ghiţă a dispărut în 21 decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălat termenii controlului judiciar. În 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

 
Jurnalistul Dan T[p[lag[ intervievat de Andreea Orosz