Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Isabela Mareș: Povestea unui succes american

isabela_mares.jpg

Isabela Mareș, profesor de științe politice la Universitatea Columbia din New York
Sursa imaginii: 
youtube.com

Isabela Mareș, profesor de științe politice la Universitatea Columbia din New York, își petrece anul sabatic lucrând la o carte cu titlul provizoriu DEZAGREGAREA CLIENTELISMULUI. Studiul  vine în prelungirea tematică a altor două volume,  DE LA SECRETE LA VEDERE LA VOTUL SECRET și DEMOCRATIZARE DUPĂ DEMOCRATIZARE,  și va încheia tripticul consacrat reformelor care au dus, în democrațiile est și central-europene emergente, la o reducere substanțială a fraudei electorale.  Sunt puse sub lupă, utilizând metode experimentale intrate relativ recent în arsenalul domeniului ei de cercetare, fenomene până acum greu cuantifiabile precum patronajul, intimidarea,  mita electorală,  incidența și dozajul acestor realități într-o serie de state din fosta orbită sovietică. Țara ei de origine ocupă, în acest peisaj tematic, un loc proeminent.

"România în momentul de față este un laborator pentru studiul problemelor ce țin de corupție electorală și de diferite forme de corupție pentru toate țările din lume. Este absolut fascinant ce se întâmplă în România și diferitele modalități și conflicte care au loc în încercarea de a reforma clasa politică și de a reforma procesele democratice".

Înainte de 2006, anul în care a obținut prin concurs postul profesoral actual, preocupările științifice ale Isabelei Mareș au mers într-o altă direcție, departe, ca orizont de preocupari, de România.

"Am lucrat pe teme de politici sociale, politici economice, privatizări ale pensiilor, sindicate, politici macro-economice atât în Europa de Vest cât și în America Latină."

Această fază a parcursului ei științific (jalonat, printre altele, de studiul POLITICILE RISCULUI SOCIAL, care a văzut lumina tiparului, ca și alte titluri din impresionanta bibliografie a Isabelei Mareș, la editura universității Cambridge)  coincide,  în linii mari, cu intervalul de opt ani (începând din 1998)  în care a urcat, la prestigioasa universitate californiană Stanford, toate treptele ierarhiei academice.

Venise la Stanford pe căi ocolite, căile unei întregi generații care s-a maturizat, și a trebuit să-și găsească un rost în viață, în anii ceaușismului agonizant.

"Am plecat în anul 1990, în luna mai, chiar înainte de incidentele din București în perioada mineriadei, am plecat așa cum au plecat foarte mulți tineri din România în acea perioadă. Pur și simplu am făcut o cerere, și am fost acceptată pentru a veni aici la studii".

"Aici" însemnând universitatea Harvard, unde și-a terminat și studiile doctorale, cu o strălucire care-i caracterizase atât traseul liceal (la Liceul German) cât și cei doi ani de rătăcire filologică - limbi orientale, specializarea japoneză - la Universitatea din București - orașul ei natal.  Nu și-a putut urma adevărata-i pasiune, pentru că "în acea perioadă nu existau în România facultăți de științe sociale, nu există nici facultatea de științe politice".

Există astăzi această facultate pentru Isabela Mareș (la Universitatea Columbia, unde îndrumă doctoranzi și predă cursuri de politici sociale și economie politică la anii III-IV), punct culminant, sau cine știe, doar încă o etapă,  a unei cariere academice remarcabile.

 

 

Citiți și alte povești de succes ale românilor din diaspora aici: http://www.rfi.ro/tag/vocile-diasporei

 
Ascultă AICI interviul cu Isabela Mareș