Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump a prezidat folosirea unora dintre cele mai puternice arme din arsenalul american

15_16_678_ss_syria_attack.jpg

Donald Trump / atac rachete Tomahawk
Donald Trump / atac rachete Tomahawk
Sursa imaginii: 
http://americanfreepress.net/

Ministerul Apărării rus a cerut Statelor Unite să dea publicității dovezile de care dispun privind implicarea forțelor guvernamentale siriene în presupusul atac chimic din 4 aprilie, punând la îndoială că serviciile secrete americane ar deține astfel de probe.  

Săptâmâna care se încheie este cea mai tensionată perioadă de la instalarea administraţiei Trump. În primul rând, Trump a trimis rachetele Tomahawk, 59 in total, pentru a ataca baze aeriene ale forțelor guvernului președintelui Bashar al-Assad,  ca răspuns la atacul pretins ca fiind cu arme chimice, din orasul Khan Shaykhun, în care şi-au pierdut viaţa zeci de civili. Totodată armata americană a folosit pentru prima oară „mama tuturor bombelor”, supranumele unui proiectil detonat peste tunelurile folosite de luptătorii ISIS din estul Afganistanului.

Rusia asistă activ la acţiunile americane din aceste zone.  Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a declarat omologului său sirian Walid al-Moualem, aflat în vizită la Moscova, că Rusia și SUA sunt de acord că loviturile aeriene americane în Siria nu se vor repeta.

Rusia a blocat, însă, prin veto, la mijlocul saptamanii, un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU care ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria.

Se observă, însă şi un semn diferit, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au căzut de acord să susțină anchetarea de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a atacului din Siria, potrivit  Reuters.

Preşedintele Bashar al-Assad acuză Occidentul, într-un interviu pentru France Press că a "fabricat întreaga poveste" a prezumtivului atac chimic pentru a pregăti terenul pentru lovituri aeriene americane împotriva armatei sale.

Al Assad, aflat la putere de 17 ani, susţine că regimul săau nu mai deţine arme chimice de la distrugerea lor, în 2013.

 
Donald Trump a prezidat folosirea unora dintre cele mai puternice arme din arsenalul american