Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruleta ameninţărilor în Coreea de Nord, un conflict ce ar putea izbucni în orice moment

rtsnlgh_0_1.jpg

manifestări Coreea de Nord
manifestări Coreea de Nord
Sursa imaginii: 
www.hrw.org

Schimbul de ameninţări între Coreea de Nord şi Statele Unite continuă să tensioneze politica internaţională. China avertizează că un conflict este iminent, iar preţul războiului va fi plătit de cine îl declanşează. 

Fondul problemei este agravat de un schimb de declaraţii, în care părţile implicate promit acţiuni în forţă în regiune. Regimul de la Phenian e bănuit că pregăteşte să efectueze un nou test nuclear şi anunţă reacţii prompte dacă Statele Unite iau în calcul acţiunea militară împotriva puterii nord-coreene.

Comunitatea internațională este în alertă, dar nici nu reuşeşte să comunice planuri exacte privind situatia din Coreea de Nord. Zilnic apar informatii care cresc tensiunea în regiune şi dincolo de graniţe. Recent Kim Jong Un a dispus evacuarea a 600.000 de persoane din capitala țării, potrivit AFP.

Faptul că în această sâmbată  se aniversează 105 ani de la naşterea lui Kim Ir-Sen, fondatorul statului nord-coreean, a atras îngrijorarea unor analişti care cred că această ocazie ar putea fi folositaă ca data la care Phenianul să pregătească  un test nuclear sau poate fi chiar prilejul pentru o ripostă. militară a administraţiei Donald Trump.

Două actualizări dinspre Statele Unite au fost emise.  Mai mulţi oficiali americani, citaţaţi de postul de televiziune NBC, spun că Statele Unite sutn pregătite să lanseze un atac preventiv împotriva Coreei de Nord, dacă vor avea certitudinea că această ţară se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear. Pentagonul pe de altă a refuzat să comenteze aceste informaţii. Dar în acest context tensionat, vicepreşedintele american Mike Pence merge duminică la Seul. Iar Coreea de Nord reiterează cu fiecare ocazie că nu va lăsa un eventual atac fără răspuns.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, se alătură intr un ton alarmist considerând  că ''un conflict ar putea izbucni în orice moment'' în Coreea de Nord, avertisment lansat de către Beijing după noi amenințări ale președintelui american, Donald Trump, la adresa regimului de la Phenian, relatează France Press.

 
Actualizare Coreea de Nord