Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paradă militară cu rachete balistice la Phenian și amenințări cu ”războiul total”

Coreea de Nord a avertizat Statele Unite să nu ia măsuri provocatoare în regiune, spunând că este “pregătită să riposteze cu atacuri nucleare”, relatează BBC News, precizând că ameninţările au venit în ziua în care Phenianul marchează 105 ani de la naşterea fondatorului său, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider. “Suntem pregătiţi să răspundem unui război total cu un război total”, a declarat oficialul militar nord-coreean Choe Ryong-Hae.

Afirmaţiile au venit pe fondul speculaţiilor că actualul lider, Kim Jong-un, ar putea ordona un nou test nuclear. Între timp, militari, tancuri şi alte echipamente militare au defilat în centrul Phenianului, într-o demonstraţie de forţă. Fanfare militare şi trupe au mărşăluit în piaţa Kim Ir-sen, din centrul oraşului. Pentru prima dată, printre echipamentele prezentate au fost şi rachete balistice lansate de submarine, care pot fi dezvoltate pentru a fi echipate cu focoase nucleare ce pot atinge ţinte din întreaga lume.

În condiţiile în care toată lumea se teme că statul comunist se apropie de producerea unui arsenal nuclear, parada de sâmbătă a fost o ocazie pentru Kim să demonstreze capacităţile militare actuale ale ţării sale. Agențiile internaționale de presă comentează că evenimentul a demonstrat clar că Phenianul privelte programul nuclear drept vital pentru ambiţiile sale militare.

Parada intervine pe fondul amplificării tensiunilor în Peninsulă, după ce Comanda Pacificului a mutat mai multe nave de război în apropierea peninsulei Coreea. Vineri, şeful diplomaţiei chineze a avertizat că un conflict poate izbucni în orice moment în Coreea de Nord pe fondul tensiunilor exarcebate dintre administraţia Trump şi regimul de la Phenian. Preşedintele Trump a avertizat pe Twitter: „Coreea de Nord caută probleme”.

Preşedintele SUA şi-a demonstrat recent disponibilitatea de a recurge la metode militare. El a ordonat un atac cu rachetă de croazieră în Siria, în replică la un presupus atac chimic. În plus, armata americană a lansat cea mai mare bombă non-nucleară pe care o deţine asupra unei ţinte a Statului Islamic din Afganistan. Presa din Statele Unite a scris vineri că Washingtonul este pregătit să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, vizând Coreea de Nord, dacă autorităţile de la Washington vor deveni convinse că Phenianul este pe punctul de a testa arme nucleare. Coreea de Nord, care este vizată de sancţiuni ONU, a efectuat cinci teste nucleare, dintre care două în 2016.