Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan: O nouă eră, un vot istoric şi victorie la referendum

170416141220-10-turkey-referendum-0416-overlay-tease.jpg

Imagini de la referendumul constituţional din Turcia
Imagini de la referendumul constituţional din Turcia
Sursa imaginii: 
www.cnn.com

Oponenţii reformelor preşedintelui Erdogan au câştigat în cele mai mari oraşe ale Turciei: Istanbul, Ankara şi Izmir. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan comunică prin mesaje puternic naţionaliste ȋn faţa mulţumii din Istanbul, ȋn aplauzele a zeci de mii de susţinători. In acest fel Erdogan  ȋsi revendică victoria în referendumul de extindere a prerogativelor sale şi aici le-a mulţumit turcilor pentru un vot istoric. El a promis implementarea imediată a unora dintre modificările Constituţiei, potrivit rezultatelor votului din aceste alegeri.

Erdogan a atras atenţia, ȋnsă că procesul de creştere a puterilor preşedintelui va ȋncepe după alegerile urmatoare, dar cu siguranţă se ȋncepe o nouă eră. E ceea ce a spus Erdogan atât ȋntr-o conferinţă televizată, cât şi ȋn faţa suţinătorilor adunati ȋn Istanbul, ambele evenimente transmise ȋn direct de CNN.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut un apel şi la statele partenere Turciei să respecte voinţa poporului turc şi să rămână aliati ȋn lupta contra-terorismului.

În faţa a zecii de mii de susţinători strânşi în faţa sediului AKP, premierul turc Binali Yildirim a vorbit despre o nouă pagină ce s-a scris în istoria democratică a Turciei, transmite CNN de la o manifestaţie electorală din Ankara.

Suntem o singură naţiune, Turcia oferă o nouă pagină în istoria sa democratică”, a spus Binali Yildirim.

Yildirim pe un ton conciliant, dar victorios a subliniat că nu există perdanţi la referendum.

Cetăţenii turci au fost chemaţi duminică la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidenţial, situaţie care îi va permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de tendinţe autoritariste, să consolideze puterea şi să rămână în funcţie până în anul 2029.

Recep Tayyip Erdogan susţine că vrea modernizarea ţării şi eficientizarea procesului decizional prin înlocuirea republicii parlamentare cu cea prezidenţială. În momentul de faţă, puterea executivă este deţinută în Turcia de Guvernul condus de prim-ministru, numit de Parlament. Recep Erdogan vrea ca preşedintele, ales prin votul direct al cetăţenilor, să deţină puterea executivă.

Introducerea sistemului prezidenţial îi va conferi lui Recep Erdogan puteri sporite, iar funcţia de prim-ministru va dispărea (sau va fi subordonată preşedintelui).

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede ca următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019. Recep Erdogan, devenit în 2014 preşedinte (o funcţie mai degrabă onorifică, având prerogative reduse), va dobândi atribuţii executive totale şi va putea rămâne în postul cel mai înalt al statului turc până în anul 2029.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99% din voturi, 51,34% dintre turci au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 48,66% împotrivă.

Oponenţii reformelor preşedintelui Erdogan au câştigat în cele mai mari oraşe ale Turciei: Istanbul, Ankara şi Izmir.

La referendumul constituţional de duminică din Turcia s-au comis ilegalităţi în favoarea taberei "da" susţinute de guvern, a afirmat Erdal Askunger, vicepreşedinte al Partidului Republican al Poporului - principala formaţiune de opoziţie, citat de Reuters.

Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privinţa unei reforme constituţionale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidenţial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar