Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneu anti-Phenian al vicepreședintelui american Mike Pence

mike_pence.jpg

Donald Trump si Mike Pence.
Sursa imaginii: 
AFP

Vicepreședintele american a declarat luni că ”toate opţiunile sunt pe masă” în vederea soluţionării dosarului nord-coreean, într-o vizită simbolică în zona demilitarizată, la o zi după eşecul unui tir de rachetă nord-coreean. Vizita lui Mike Pence la una dintre cele mai militarizate frontiere din lume are ca scop să marcheze schimbarea politicii americane faţă de Phenian, după ani de teste balistice şi nucleare care încalcă toate rezoluţiile internaţionale.

Pence a sosit duminică în Coreea de Sud, în timp ce mulţi experţi se tem că ar putea avea loc al şaselea test nuclear nord-coreean şi la o zi după o defilare militară uriaşă, la Phenian, în cursul căreia regimul nord-coreean au fost prezentate rachete intercontinentale. Această vizită are loc într-un context foarte tensionat în peninsulă, către care Statele Unite au hotărât să trimită un grup aeronaval. Washingtonul vrea să ajungă la securitate ”cu mijloace paşnice, mulţumită negocierilor”, a dat asigurări Pence în prima sa vizită în Coreea de Sud. ”Însă toate opţiunile sunt pe masă, iar noi rămânem alături de sud-coreeni”, a declarat el în satul de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul în 1953. ”Era răbdării strategice este depăşită”, a adăugat Pence, referindu-se la doctrina administraţiei Obama, care consta în a refuza orice dialog cu Nordul şi în înăsprirea sancţiunilor, cu scopul ca Phenianul să facă gesturi tangibile către dezarmarea dezarmarea sa nucleară, în speranţa ca tensiunile interne din această ţară izolată să provoace o schimbare. Tensiunile au crescut în ultimele luni, iar testele balistice nord-coreene, interzise de către comunitatea internaţională, au antrenat avertismente tot mai ameninţătoare din partea Washingtonului, care au inflamat, la rândul lor şi mai mult retorica nord-coreeană.

Să mai spunem că, ieri, de la Sinpo, pe coasta de est, Coreea de Nord a tras ultima rachetă, care a explodat la câteva secunde după lansare. La momentul tirului, vicepreşedintele american tocmai redecola dintr-o escală în Alaska, spre Coreea de Sud, în cadrul primei etape a unui turneu regional prevăzut de mult timp, care include Japonia, Indonezia şi Australia. Acest tir nord-coreean a avut loc la o zi după o vastă paradă militară care a marcat 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea  Kim Il-sung. Numărul doi al regimului nord-coreean, Choe Ryong-hae, a promis sâmbătă că ţara sa este ”pregătită să replice oricărui atac nuclear cu un atac nuclear în felul său”.