Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ministru de Externe, la RFI: Turcia poate să uite de orice negocieri cu UE dacă reintroduce pedeapsa cu moartea

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

”Turcia poate să uite de orice negocieri cu UE dacă reintroduce pedeapsa cu moartea”. Afirmația a fost făcută, la RFI, de fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins luni seară criticile observatorilor OSCE cu privire la referendumul de duminică şi şi-a reiterat declaraţiile cu privire la organizarea unor referendumuri atât pe tema aderării Turciei la Uniunea Europeană, cât şi a reintroducerii pedepsei cu moartea.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni seară, că nu este îngrijorat de eventuale obiecţii ale UE faţă de o eventuală reintroducere a pedepsei capitale în ţara sa. El a acuzat UE că lasă Turcia ”să aştepte la porţi de 54 de ani” și a ameninţat că un referendum poate stabili dacă Turcia să continue sau nu procesul aderării la blocul european.

Totodată, Erdogan a respins acuzaţiile observatorilor referendumului privind posibila fraudare a plebiscitului şi a insistat că votul a fost ”cea mai democratică alegere” pe care a văzut-o vreo ţară din Occident. El le-a spus luni susţinătorilor săi, în faţa palatului prezidenţial, că Turcia va ignora concluziile misiunii de monitorizare OSCE.

Diaconescu: Sunt state europene care cer deja întreruperea negocierilor cu Turcia

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu afirmă, într-un interviu la RFI, că ”Turcia poate să uite de orice negocieri cu UE dacă reintroduce pedeapsa cu moartea”.

”Următorii doi ani vor fi clarificatori – în contextul în care schimbările constituționale nu pot avea loc mai devreme de 2019 – referendumul în sine fiind un semnal negativ interpretat ca atare. Sunt state care cer de pe acum întreruperea procesului de negociere (n.r. pentru aderarea Turciei la UE), precum Austria”, declară fostul șef al diplomației române.

Cristian Diaconescu remarcă faptul că există și state mai precaute în declarații: ”Germania și Franța sunt mai echilibrate în declarația publică și spun că așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile”.

Fostul ministru de Externe mai subliniază un aspect: societatea turcă este foarte divizată, în contextul în care cele două tabere care s-au pronunțat la referendum au fost aproximativ egale. ”Turcii sunt mai divizați ca oricând. Cele 18 modificări constituționale reprezintă, în accepțiunea majorității covârșitoare a oamenilor politici din Europa, o trecere de la o Turcie seculară republică parlamentară la o Turcie condusă printr-un ”regim prezidențial executiv”, spune fostul ministru.

Cristian Diaconescu e de părere că, în chestiunea Turciei, România este într-o situație delicată: ”Bucureștiul trebuie să rămână atașat proiectului eruopean, dar nu trebuie în niciun caz să renunțe la parteneriatul cu Ankara”, crede Cristian Diaconescu.

Ascultă interviul acordat RFI de fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu:

 
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, despre situația din Turcia