
Politică
Armata nord-coreeană e în alertă maximă, în timp ce SUA spun că epoca răbdării a trecut
mike-pence-dmz.jpg

Criza provocată de pericolul înărmării şi testării rachetelor balistice de către regimul nord-coreean este alimentată de un schimb tot mai acut de ameninţări cu Statele Unite.
Una dintre cele mai recente declaraţii vine din Coreea de Nord care a anunţat că va continua să efectueze teste balistice, în pofida criticilor internaţionale şi a intensificării tensiunilor militare. Afirmaţiile de la Phenian au loc în contextul vizitei în Coreea de Sud a vicepreşedintelui american Mike Pence.
Vicepreședintele Mike Pence a rămas extrem de activ în ultimele zile pe dosarul nord-coreean. La începutul săptămânii a emis un nou avertisment prin care cere Phenian-ului să nu forţeze limitele, fiindcă “epoca răbdării strategice a trecut”.
Calculele diplomaţiei americane acoperă diverse abordări, notează NY Times care observă o abordare mai calculată a administraţiei Trump, ce a dat timp guvernului chinez să îşi folosească influenţa în regiune pentru a stabiliza situaţia.
Discrepanța dintre declarațiile publice ale administrației Trump faţă de Phenian și o aşa numită dependență tot mai mare de Beijing a fost pusă în evidență într-un amplu articol al publicaţiei americane citate.
În paralel din Qatar, Al-Jazeera publică pe site-ul oficial un interviu cu ministrul adjunct de externe nord-coreean care avertizează Washingtonul că armele nucleare de la Phenian „nu sunt o iluzie, tocmai din cauza amenințărilor americane.“
Armata nord- coreeană este în „alertă maximă“, după ce vice-preşedintele american a vizitat frontiera dintre cele două Corei și a reiterat poziția Washingtonului că „toate opțiunile sunt pe masă.“
Sin Hong-Chol, ministru adjunct de externe al Coreei de Nord, a mai declarat că administrația Trump „ar trebui să se uite cu ochii deschiși la lume, iar timpul dictatelor armatei americane şi vremea intimidărilor s-au încheiat.“
„La orice semn de agresiune asupra suveranității noastre, armata noastră va lansa lovituri militare necruțătoare împotriva agresorilor americani, oriunde s-a afla, din ținuturile îndepărtate din SUA, la bazele militare americane din peninsula coreeană, până la cele din Japonia și în altă parte“ - a spus, pentru Al Jazeera, ministrul adjunct de externe nord coreean