Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anunț surpriză al Londrei: alegeri anticipate, în Marea Britanie, în iunie

may.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Alegeri anticipate, în Marea Britanie: şefa Executivului britanic, Theresa May, a anunțat marți că a decis ”fără tragere de inimă” să convoace alegeri generale anticipate pentru data de 8 iunie.

Theresa May a explicat că Guvernul său are planul potrivit pentru a negocia termenii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar are nevoie de unitate politică la Londra, pentru a-l pune în aplicare, informează Reuters.

Într-un anunț-surpriză făcut în fața reședinței sale oficiale din Downing Street, May și-a comunicat decizia de a nu mai aștepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral. "Tocmai am prezidat reuniunea Cabinetului, unde am căzut de acord că Guvernul ar trebui să convoace alegeri generale pentru data de 8 iunie", a spus șefa Executivului de la Londra.

"Este în interesul național", a insistat May. În opinia ei, singura cale de a garanta stabilitatea pentru anii ce vor urma este organizarea de alegeri anticipate, potrivit Reuters.

Premierul britanic și-a avertizat totodată oponenții politici că greșesc atunci când cred că Marea Britanie va schimba cursul Brexitului.

Totodată, May a acuzat Opoziția că slăbește poziția Guvernului de la Londra în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană. AFP amintește că pentru a valida organizarea scrutinului, Theresa May trebuie să obțină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.