Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în USR. Politolog: Uniunea ar trebui să-şi construiască o platformă ideologică foarte clară

tensiuni_usr_andrei_taranu_uniunea_platforma_ideologica.png

Liderul USR, Nicuşor Dan, criticat de unii colegi de partid (Foto: RFI/arhivă)
Liderul USR, Nicuşor Dan, criticat de unii colegi de partid (Foto: RFI/arhivă)

Ape din ce în ce mai tulburi în Uniunea Salvaţi România. După ce a reuşit să devină al treilea partid din Parlament la mai puţin de un an de la înfiinţare, USR-ul este măcinat acum de lupte interne, înaintea Congresului din luna mai.

Mai mulţi parlamentari USR, între care Cristian Ghinea şi Adrian Prisnel îi reproşează preşedintelui Nicuşor Dan lipsa de comunicare şi absenţa dezbaterilor democratice din partid.

Aceste evoluţii erau previzibile, declară la RFI politologul Andrei Ţăranu, care crede că partidul va trebui să-şi definească doctrina: “În primul rând, ar trebui să-şi construiască o platformă ideologică foarte clară. Vedem că el se află precum pilitura de fier între doi magneţi foarte puternici. Avem pe de o parte linia care vine din fosta guvernare tehnocratică şi care şi-a asumat aproape instantaneu o poziţie de dreapta, domnul Ghinea la un moment dat susţinea că doreşte să facă un partid de dreapta şi o altă ramură, care vine mai degrabă dinspre spaţiul stângii ecologiste, cei care au fost aproape de ideile de la Roşia Montană, care au fost inclusiv în Piaţă în 2012 şi care se poziţionează mai degrabă pe o linie de stânga”.

“Vom vedea dacă după Congres una dintre cele două linii va deveni conciliantă cu cealaltă sau dacă nu, probabil, se vor transforma în două partide”, spune politologul.