Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon propune sistem electoral mixt pentru Republica Moldova

dodon_1.jpg

Igor Dodon
Sursa imaginii: 
Facebook/ Igor Dodon

În Republica Moldova, președintele Dodon propune introducerea sistemului electoral mixt. Șeful statului solicită majorității parlamentare și Partidului Democrat să retragă proiectul de lege ce prevede introducerea votului uninominal.

Liberal - democrații consideră că, de fapt, inițiativa șefului statului ”este rezultatul tandemului Dodon - Plahotniuc”.

Potrivit lui Dodon, votul uninominal este inacceptabil, întrucât ”nu servește nici principiilor democratice, nici intereselor cetățenilor, nici sporirii calității guvernării politice a țării. Scopul trecerii de la votul proporțional la cel uninominal este menținerea la putere a unor partide din actuala coaliție, deoarece le oferă șansa să treacă în Parlament pe circumscripții, iar apoi să încerce să formeze o nouă majoritate din deputați solitari ademeniți prin diferite metode”.

Igor Dodon a anunțat că va face uz de toată influența sa politică pentru a convinge lideri politici de la Chișinău și parteneri externi să se implice în promovarea votului mixt, să convingă puterea să renunțe la votul uninominal și să accepte o opțiune de compromis – votul mixt.

Astfel, șeful statului își dorește ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale.”Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană. Aceștia trebuie să fie reprezentați cu cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament, alte 25% -  din raioane și din Chișinău. Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău”.

Șeful statului are grijă și de moldovenii din diaspora și vrea ca secțiile de votare peste hotare să fie asigurate cu până la 5.000 de buletine de vot.”Votul în diaspora trebuie să fie asigurat pentru două zile, astfel încât să fie facilitat accesul votanților aflați departe de secțiile de votare. Numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toți cei care vor veni la secțiile de votare peste hotare”.

Igor Dodon solicită membrilor coaliției de guvernare ”să demonstreze cumpătare și înțelepciune, să se gândească la interesele naționale ale țării, să cedeze din ambiții si interesele inguste de partid, deoarece acum e posibilă luarea unei decizii înțelepte în folosul țarii”.

Au apărut și primele reacții după anunțul lui Dodon pe marginea sistemului electoral mixt. Liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, consideră că inițiativa șefului statului este rezultatul tandemului ”Dodon și Plahotniuc”, scrie unimedia.md. Tudor Deliu sugerează că președintele țării ar avea o înțelege cu liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

”Cunoșteam despre intențiile lui Dodon. Se vede că tandemul dintre el (Igor Dodon) și liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a început să dea rezultate. Până la urmă, în Moldova va fi implementat sistemul de vot mixt, fiindcă este calea de compromis dintre cei doi”, a declarat Tudor Deliu, liderul grupului parlamentar al PLDM.