Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia britanică mulţumiţă de ideea alegerilor anticipate

cassidy-is-jeremy-corbyn-a-fox-or-a-hedgehog-1200.jpg

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Sursa imaginii: 
Fotografie de BEN PRUCHNIE / GETTY

Anunţul surpriză făcut de premierul conservator, Theresa May, a fost primit cu bucurie de partidele din opoziţie. Liderul laburist britanic, Jeremy Corbyn, și cel liberal-democrat, Tim Farron, se declară satisfăcuţi de convocarea alegerilor anticipate generale pentru data de 8 iunie.

Corbyn a emis un comunicat în care apreciază anunţul pentru că premierul a decis 'să dea britanicilor ocazia să voteze un guvern care să dea prioritate intereselor majorității'.

'Laburismul va oferi țării alternativă la un guvern care a eșuat în reconstrucția economiei, care a provocat scăderea standardelor de viață și a redus fondurile alocate învățământului și sistemului nostru de sănătate publică', a mai menționat Jeremy Corbyn. 

Și Tim Farron a precizat prin intermediul unui comunicat că scrutinul legislativ anticipat este în opinia sa o șansă de se evita un 'Brexit dur'.

"Aceste alegeri sunt șansa voastră de a schimba direcția țării (...) Dacă doriți să evitați un Brexit dur dezastruos. Dacă doriți să mențineți Marea Britanie în piața comună. Dacă doriți o Mare Britanie deschisă, tolerantă și unită, aceasta este șansa voastră", a subliniat liderul liberal-democraților .

Mai mulți deputați ai partidului Laburist au declarat pentru publicaţia The Guardian că liderul lor, Jeremy Corbyn s-a pripit în salutarea deciziei de a convoca alegeri anticipate.

Parlamentarii,citaţi de The Guardian, atrag atenţia că zeci de laburişti ar putea să îşi piardă locurile din circumscripţii în contextul unui nou scrutin.

Chris Bryant, lider laburist al uneia dintre comisiile parlamentului britanic, spune că anunţul făcut de Theresa May arată un gest „extrem de iresponsabil în contextul unei situații ambigue în Irlanda de Nord”.

 
Declaraţii ale opoziţie britanice despre anticipate