Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clotilde Armand la RFI: Dacian Cioloş în nici un caz nu este un capitol închis pentru USR

clotilde_armand_rfi_dacian_ciolos_nu_este_capitol_inchis_usr.jpg

Clotilde Armand compară USR-ul cu o familie, în care fraţii şi surorile se ceartă (Foto: RFI/arhivă)
Clotilde Armand compară USR-ul cu o familie, în care fraţii şi surorile se ceartă (Foto: RFI/arhivă)

USR este ca o familie în care fraţii şi surorile se ceartă, dar în faţa unui pericol extern, membrii partidului sunt solidari. Iată ce declară la RFI Clotilde Armand, consilier local la Primăria Sectorului 1. Ea comentează tensiunile din ultima vreme, în contextul Congresului din luna mai.

Clotilde Armand spune că USR este un partid viu: “Simt o efervescenţă care este normală, simt că toţi vor să participe la dezbateri, simt o mare libertate, simt o voinţă a membrilor de a fi ascultaţi, simt că este un partid extrem de viu, în care toată lumea vorbeşte (…), este un partid al transparenţei, exact opusul opacităţii şi îmi place acest lucru”.

Ea compară Uniunea Salvaţi România cu o familie: “Pentru a explica ce se întâmplă folosesc metafora familiei. Eu am crescut în familii mari, cu mulţi copii şi eu am mai mulţi copii şi între ei, fraţii şi surorile mereu se ceartă, se luptă, dar ăsta e un lucru bun, aşa cresc, aşa devin luptători şi când vine un duşman extern sau un pericol extern, imediat sunt solidari şi respectă interesul familiei (…). Aşa este un pic în USR, suntem o familie. Ştiţi cum sunt luptele între fraţi şi surori într-o familie, pot fi şi sângeroase, dar este familia noastră, suntem oameni bătăioşi, este un lucru bun şi creştem, este adolescenţa noastră”.

 

Când se va rupe USR?

 

Întrebată dacă există riscul ruperii USR după Congresul din mai, Clotilde Armand a răspuns: “Se va întâmpla numai când vom vrea noi şi când vom hotărî noi, adică baza partidului, că va fi dorit acest lucru. La ora actuală nu este un lucru pe care ni-l dorim. Suntem încă un partid mic, avem nevoie să creştem foarte mult, să devenim Opoziţia numărul unu din România şi atunci când vom fi foarte mari şi puternici, poate că ne vom rupe, pentru că sunt mai multe curente ideologice şi va fi momentul să creştem şi mai departe într-o anumită doctrină. Deocamdată, în nici un caz. Trebuie să rămânem uniţi. Exact ca într-o familie, când apoi copiii fac şi ei familii, fiecare pleacă de acasă şi-şi face o familie. Acum avem nevoie să fim uniţi, împreună şi să luptăm cu toate forţele noastre”.

 

Ce orientare ideologică va avea USR din mai?

 

Ce orientare doctrinară ar trebui să aibă USR, după Congresul din luna mai? “Eu cred că trebuie să avem platforme de discuţii mai structurate, unde se dezbat aspectele doctrinare. Nu cred că vom stabili o singură orientare, nu este încă momentul pentru noi, dar avem nevoie să ne organizăm un pic mai bine, ca dezbaterile să fie pe nişte platforme organizate, unde creştem aceste doctrine pentru noi”, spune Clotilde Armand.

Întrebată dacă va candida la o funcţie în conducerea USR, ea a răspuns: “Sigur! Eu sunt persoana care va reprezenta administraţia locală. Administraţia locală înseamnă pentru mine viitorul partidului. De ce? Noi vrem să reconstruim încrederea între oameni, electoratul român şi clasa politică. Pentru asta mi se pare că la nivel local este miza (…). Vreau în trei ani să avem cel puţin zece primari USR (…). Voi candida cel puţin la nivel de vicepreşedinte, pentru a fi responsabilă de tot ce este la nivel de administraţie locală”.

 

Dacian Cioloş, un capitol deschis pentru USR

 

Întrebată dacă în opinia ei, Dacian Cioloş este un capitol închis pentru USR, Clotilde Armand a răspuns: “A, în nici un caz! Toate capitolele aproape sunt deschise în USR. Această mică criză de creştere, care este normală după un an se va încheia după acest Congres, vom merge mai departe, vom avea un partid deschis pentru personalităţi. Noi vrem să devenim partidul numărul unu din Opoziţie, în toată România. Pentru asta nu putem să rămânem aşa cum suntem, va trebui să creştem foarte mult, să avem noi personalităţi care vor veni. Dacian Cioloş în plus ar veni cu o echipă pe care o cunoaştem, de care avem nevoie. Partidul nu va deveni, aşa cum s-a spus, partidul domnului Cioloş, va fi un partid mare, unde fiecare va avea locul lui”.