Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri anticipate în UK. Analist: May își întărește poziția în negocierea Brexitului

Premierul britanic Theresa May e așteptat să depună, miercuri, în Camera Comunelor o rezoluție prin care solicită alegerile anticipate pentru data de 8 mai. Șeful Guvernului de la Londra estimează că aceasta e singura cale de a garanta stabilitatea politică pentru viitorii ani în timp ce Londra negociază ieșirea din Uniunea Europeană. ”Este o mișcare acceptată de majoritatea forțelor politice, care va întări poziția Londrei în negocierea Brexitului cu UE”, explică, la RFI, Christian Mititelu, comentator politic stabilit la Londra și fost director al redacției române a BBC.

''Am convenit că guvernul ar trebui să convoace alegeri anticipate care să aibă loc pe 8 iunie'', a afirmat dna May, citată de Agerpres, într-o declarație surpriză din fața biroului său din Downing Street, după o reuniune a cabinetului.

Pentru a valida organizarea scrutinului, dna May trebuie să obțină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.

Opoziția laburistă are, teoretic, puterea de a bloca inițiativa, dar liderul său Jeremy Corbyn a lăsat să se înțeleagă în cele din urmă că nu se va opune alegerilor anticipate.

Șefa guvernului conservator, în funcție de mai puțin de un an, caută să profite de slăbiciunea extremă a laburiștilor în sondaje pentru a-și întări mandatul și majoritatea sa printr-un vot popular înainte de negocierile dificile privind ieșirea din UE.

Ea a preluat frâiele Executivului de la Londra fără să fie aleasă, la câteva zile după referendumul din 23 iunie 2016, în cadrul căruia britanicii s-au pronunțat cu un procent de aproape 52 % pentru Brexit, determinându-l pe predecesorul său, David Cameron, să demisioneze.

Viitoarele alegeri legislative la termen erau prevăzute pentru 2020. Dar Theresa May, a cărei popularitate se află într-un moment de vârf, consideră că este un moment bun de a încerca să-și întărească legitimitatea și să aibă întreaga libertate de acțiune în timp ce începe o perioadă de doi ani de discuții cu UE pentru a negocia o separare care se anunță dureroasă.

Mititelu: Anticipatele vor întări poziția Londrei în negocierea Brexitului

Comentatorul politic stabilit la Londra Christian Mititelu explică, într-un interviu acordat RFI, că alegerile anticipate reprezintă ”o mișcare acceptată de majoritatea forțelor politice, care va întări poziția Londrei în negocierea Brexitului cu UE”: ”În primul rând, va fi prelungit orizontul politic al partidului conservator și al doamnei May cu doi ani, până în 2022, ceea ce îi va permite să abordeze mai relaxat chestiunea negocierii ieșirii Marii Britanii din UE”.

În cee ce privește șansele ca această moțiune să fie votată de cel puțin două treimi din Camera Comunelor pentru a-și produce efectele, Christian Mititelu explică faptul că demersul lui May va primi cel mai probabil sprijinul necesar iar ”toate așteptările sunt ca Partidul Conservator să își sporească prezența în Parlament pentru că sondajele arată că are un avans de 20% față de laburiști. May va câștiga în ceea ce privește lupta din interiorul propriului partid, dar și poziția în Parlament”.

”Și Partidul Laburist și Partidul Național Scoțian au spus că vor alegeri anticipate. Ele i-au reproșat Theresei May că nu a avut mandat și că a ”moștenit” funcția de premier de la David Cameron fără să treacă prin alegeri pentru a deveni premier. Sunt slabe șanse să își schimbe poziția. Partidele nu fac așa ceva în UK pentru că vor fi sancționate de electorat”, remarcă analistul politic stabilit la Londra.

Ascultă interviul integral acordat RFI de Christian Mititelu:

Christian Mititelu, comentator politic stabilit la Londra și fost director al redacției române a BBC, despre alegerile anticipate din Marea Britanie
1322