Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Codrin Ștefănescu la RFI: 99% bazați-vă pe legea salarizării. Depunerea proiectului, chestiune de zile

codrin_stefanescu.jpg

Sursa imaginii: 
ro.wikipedia.org

Proiectul legii salarizării va fi depus “cât mai curând” – precizează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în condițiile în care se aștepta ca legea să fie depusă la parlament săptămâna aceasta. Termenul de 1 iulie, dată-limită pentru intrarea în vigoare, rămâne însă în picioare, transmite ministrul Muncii. Este o chestiune de zile până când proiectul va ajunge în legislativ, spune, la RFI, secretarul general adjunct al PSD.

Codrin Ștefănescu susține că la discuțiile  premergătoare ar fi fost chemate toate sindicatele, că legea este aproape finalizată și că ar exista, la acest moment, toate  resursele bugetare pentru a o susține. În această situație, întârzierea ar fi cauzată de consultarea cu Opoziția, declară Codrin Ștefănescu:

Codrin Ștefănescu: Nu este vorba despre niciun fel de amânare. Noi nu amânăm. Suntem obligați să facem acești pași pentru că vocea tot mai critică a celor din opoziție, atât pe plan intern, cât și internațional, ne-a obligat să facem această mică dezbatere publică, pentru a lua act și cei de la PNL și de la USR. Am vrut să facem această dezbatere publică în ideea în care vrem ca această lege trecută prin Parlament să fie punctuală. Ori votată de către PNL și USR, ceea ce ar însemna recunoașterea că programul PSD privind majorarea salariilor este foarte bun, se predau și recunosc în fața opiniei publice că PSD face un lucru fabulos de bun. Sau nu vor vota în Parlament această lege, iar atunci, parlamentarii de la PNL și USR vor răspundeîn fața propiului electorat în județele unde au fost votați. De aceea noi am cerut să nu își mai asume Guvernul răspunderea pentru legea care era deja gata. Era negociată cu federațiile sindicale. Toate calculele erau făcute cu Ministerul Finanțelor, cu toată comisia de experți. Totul era gata. Am ales varianta de a o depune în Parlament, dând două săptămâni pentru a se depune amendamente și din partea opoziției. O să vedeți amendamentele. Or să fie publice. Unele sunt de râsul curcilor. Este incredibil cum înțeleg cei din opoziție să aducă amendamente la o lege atât de importantă. Nu este vorba despre niciun fel de amânare. Este un termen foarte scurt pe care l-am cerut pentru această dezbatere publică, urmând ca această lege să fie apoi votată în Parlament.

Reporter: Cum și unde se depun amendamentele? Înțeleg că este pusă la dispoziție o adresă de email. Este o nebuloasă.

C.Ș: Șefii de grupuri deja au anunțat că există foarte multe amendamente. Marcel Ciolacu, liderul grupului PSD de la Cameră, a spus că nu știe încă numărul pentru că omologii lui de la PNL și de la USR au anunțat că au un teanc de amendamente pe fiecare sub punct în parte. Au chiar și cerințe suplimentare. Dacă până acum ne criticau legea, acum vor mai mult. Unii dintre ei, alții vor să se taie. Este o nebunie. Cred că săptămâna aceasta vor fi făcute publice toate aceste puncte de vedere. Să vadă fiecare român despre ce este vorba, ce amendamente s-au cerut. Este o procedură care nu durează foarte mult timp. Legea este ca și gata. 99% bazați-vă pe legea salarizării. Nu se poate întâmpla absolut nimic care să ne amâne.

Rep: Bănuiesc că nu se așteaptă nimeni de la PSD ca opoziția să voteze, mai ales că s-a anunțat deja public că nu o vor face. Revin un pic la dezbaterea despre care vorbiți. Tocmai confederațiile sindicale impută Guvernului că nu au fost discuții și dezbateri corecte, transparente, că nu au fost chemați toți la discuții.

C.Ș: Nu. Toți au fost chemați la discuții. Toată lumea a semnat memorandumul, în afară de domnul Hossu, pe care nu îl înțeleg. El a lansat în spațiul public și ideea că nu este bine să mărim salariile. Este primul lider de confederație sindicală de pe planetă care nu est ede acord să se mărească salariile pentru sindicaliștii lui. Este atât de ilogică poziția domnului Hossu, încât nu are sens să mai dăm explicații.

Rep: Nu este vorba numai de confederația domnului Hossu. Sunt mai multe. Nu intru acum în detalii. Termenul de 1 iulie, asumat  chiar de PSD, nu vă strânge cu ușa? Nu mai este atât de mult timp până la 1 iulie.

C.Ș: Nu ne strânge deloc cu ușa. Problema este ca cei din opoziție să își termine depunerea de amendamente și să nu ne întârzie ei. Noi ne facem datoria și am lăsat ușa deschisă discuțiiilor pe această lege, ca să nu ni se reproșeze mai târziu că opoziția nu a avut acces la vreo modificare sau la o dezbatere pe această temă.

“Prin modificarea Codului Fiscal nu vor fi impozitate găinile, vacile și calul”

Rep: În spațiul public, legea salarizării unitare vine la pachet cu modificările de impozitare, cele aduse Codului Fiscal. Nu vă este teamă că oamenii sunt bulversați? Vin toate la pachet. Sunt modificări importante, structurale.

C.Ș: Oamenilor li se va explica. Prin modificarea Codului Fiscal nu vor fi impozitate găinile, vacile și calul din curtea românului. Niciodată nu se va întâmpla lucrul acesta. Dimpotrivă, prin această lege s-ar putea ca 90% dintre familii să nu aibă deloc impozit, să își deducă toate cheltuielile, începând de la școlarizarea copilului, hăinuțe pentru copil, mâncarea. Totul se va dedecu cu excepția cheltuielilor făcute în străinătate. S-ar putea să aibă zero impozit. Noi vrem să fiscalizăm tot. Obligați să ia chitanțe și facturi pentru pe orice cheltuială pe care a făcut-o, pentru a fi dedusă, noi recuperăm TVA-ul de la firme din mediul privat. De foarte multe ori sunt anumite zone în care nu se prea taie facturi. Impozitul se va reduce la 10%. Noi nu luăm, noi dăm. Facem în așa fel încât lumea să plătească mai puțin, dar să plătească toți. Atunci o să fim acoperiți și la nivel de buget și cu încasările. Dovada este de când Guvernul Ponta, tot al PSD, era criticat să nu micșorăm TVA, impozitul pe profit pentru că o să se ducă naibii economia. Dimpotrivă, încasările au fost mult mai mari.

Rep: PSD caută surse de finanțare pentru legea salarizării unitare prin această modificare de substanță a Codului Fiscal și a impozitării?

C.Ș: Noi suntem acoperiți și acum. Pentru viitor trebuie să îmbunătățim încasările la bugetul de stat, obligându-i pe toți să se fiscalizeze.

Rep: Sunteți acoperiți 100% la acest moment?

C.Ș: Da, 100%.  Dacă am redus impozitul la 1% pentru cei care produc un profit de 15.000 de euro pe an, îi atenționăm pe cei care au acest impozit foarte mic că trebuie să se fiscalizeze, că trebuie să taie facturi și chitanțe pentru absolut orice, pentru că TVA-ul este al statului.

Rep: Dacă realizez venituri mari, ar trebui să fiu îngrijorat că voi fi impozitat suplimentar sau mai mult decât plătesc acum? Dacă lucrez în mediul privat trebuie să mă îngrijoreze faptul că o creștere spectaculoasă a salariilor la stat mă va face să migrez spre stat? Poate că în multe cazuri se muncește mai puțin și se câștigă mai mult.

C.Ș: Nu, pentru că în mediul privat dacă vei câștiga mai mult nu vei plăti impozit mai mare. Noi deducem impozitul. Vrem ca pe viitor să fie 10%. Se vor putea deduce foarte multe cheltuieli făcute. Impozitul va fi mai mic de atât. Pentru societățile cu capital privat românesc sunt foarte bune pachetele de legi pe care le-am dat, mă refer la profitul reinvestit cu titlu de impozit, de 1% pâna la 500.000 de euro. Vine apoi legea prevenției. Va fi un pachet semnificativ care va ajuta firmele cu capital românesc. Vrem niște modificări inclusiv pe piața de capital. Poate devenim piață emergentă undeva, unde impozitul o să fie zero. Plasamentele nu vor fi impozitate. Vom încerca să învățăm românii să aibă educație financiară, să știe să își facă singuri plasamente. Sunt foarte multe lucruri bune care vor veni în viitorul apropiat, nimic rău.

Rep: Aveți și resursele? Aveți acei consultați fiscali? Aveți resursele informatice ca românii să își poată completa online acele declarații?

C.Ș: Consultanții fiscali vor proveni de la stat. Foarte mulți vor pleca de la stat și își vor face birouri de consultanți fiscali privați, conform calculului pe care l-am făcut. Apoi, se va scăpa foarte mult de birocrație. Acest consultat fiscal te va ajuta pe tine, ca persoană fizică, să faci absolut tot. El îți va depune impozitul pe clădire, impozitulpe chirii, asigurarea pentru mașină, totul. Ca persoană fizică, vei scăpa absolut de tot de birocrație. Și nu îi plătești niciun comision suplimentar.  Își ia comisionul tot de la stat, din taxa pe care o plătești.

Rep: În acest moment spuneți că aveți 100% resursele. În aceste zile vin niște rapoarte ale BRD, al FMI care prognozează o creștere cu cel puțin 1% mai mică față de cea pe care mizează coaliția aflată la guvernare. Nici acest lucru nu vă îngrijorează? Ar fi între 4% și 4,2% înloc de 5,2%.

C.Ș: Este acelși raport din perioada Guvernului Ponta, în care spuneau că o să ne dăm peste cap total pentru că vrem să micșorăm TVA-ul și impozitul pe profit, că micșorăm TVA-ul la pâine. Făcuseră niște calcule că eram prăbușiți și s-a dovedit contrariul. Cu toate criticile care ni se aduc, noi mergem pe acest drum. Am tot explicat. Am ieșit la tablă. Și Liviu Dragnea a ieșit într-o grămadă de emisiuni cu planșele. A explicat pentru toți criticii.

Rep: Eu v-am  întrebat despre BRD și FMI, despre rapoarte independente. Efectul TVA-ului redus a fost clar benefic, dar s-a disipat ulterior. S-a demonstrat acest lucru.

C.Ș: Știu, dar pe mine mă întrebați niște lucruri tehnice la care a răspuns și Ministrul Finanțelor. De data aceasta va ieși cu planșe, cu tot, ca să înțeleagă fiecare.

Rep: Ministrul Vasilescu a spus că legea salarizării unitare va fi depusă la Parlament în curând. Se poate întâmpla acest lucru săptămâna viitoare?

C.Ș: Este o chestie de câteva zile. Nu pot să vă spun exact. Ține strict de decizia Guvernului.