Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frans Timmermans vine la București; îl urmează Jean-Claude Juncker

juncker_timmermans.jpg

Frans Timmermans va lua parte la o dezbatere publică, la Muzeul Naţional de Artă
Frans Timmermans va lua parte la o dezbatere publică, la Muzeul Naţional de Artă
Image source: 
RFI

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, vine în vizită oficială în România, la finalul căreia va susține un dialog cu cetățenii. Între temele propuse se numără viitorul Uniunii Europene și zece ani de la aderarea României.

Frans Timmermans se întâlnește cu președintele Senatului și cu cel al Camerei Deputaților, după care va discuta cu membrii comisiilor juridice și pentru afaceri europene din Parlament. Totodată, prim-vicepreședintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu premierul, cu ministrul justiției și cu ministrul de interne și va discuta și cu lideri ai partidelor parlamentare, precum și cu partenerii Mecanismului de Cooperare și Verificare din domeniul justiției. Dincolo de partea oficială, Frans Timmermans va lua parte la o dezbatere publică, la Muzeul Naţional de Artă.

Vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene va fi urmată, la puțin timp, de cea a chiar șefului instituției, Jean-Claude Juncker, care va veni la București în 11 mai, la acea dată urmând a avea loc o nouă dezbatere publică, în același loc și pe aceleași teme.

Vizitele oficialilor Comisiei vin după ce în spațiul public au apărut zvonuri cum că deciziile privind viitorul Uniunii Europene au fost luate deja de către Bruxelles. Nimic mai neadevărat, a dat asigurări Angela Cristea, șefa reprezentanței din România a Comisiei Europene.

Amintim că în luna martie președintele Comisiei Europene a prezentat un document privind viitorul Uniunii cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025. Carta Albă marchează începutul unui proces prin care UE-27 va decide împreună asupra viitorului Uniunii. Pentru a încuraja acest dialog, Comisia Europeană, alături de Parlamentul European și de statele membre interesate, va găzdui o serie de ”dezbateri dedicate viitorului Europei” în orașele și în regiunile Europei.

România este unul dintre statele care s-au opus cu vehemență scenariului unei Europe cu mai multe viteze.