Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


France 24: Probe video cu fraude la referendumul din Turcia

harta_turcia_referendum.png

Hartă interactivă, realizată de organizația Sosyal Kafa în colaborare cu studenți de la Universitatea Bilgi din Istanbul, în care sunt semnalate peste 100 de cazuri de fraudă în timpul scrutinului de duminică.
Image source: 
France24

Partizanii taberei  ”Nu” de la referendumul de duminică din Turcia, prin care președintele Erdogan a primit puteri sporite, continuă să conteste rezultatele oficiale, difuzând probe care dovedesc că regulile scrutinului au fost încălcate în mai multe regiuni. Principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP) cere invalidarea votului în circumscripțiile respective. Reporterii France 24 au identificat zonele în care s-a fraudat, urmărind sursele din presa locală dar și numărul mare de clipuri video care circulă pe rețelele de socializare.

Fraudă în provincia Muș

 

 

Primarul localității îl însoțește pe un alegător în cabina de vot apoi îl conduce la urnă unde acesta introduce 5 buletine de vot unul după altul

În clipul video, care a fost distribuit de mii de ori pe Twitter, se vede cum primarul Mehmet Koçlardan, membru al partidului AKP al lui Erdogan, iese împreună cu un alegător din cabina de vot. Cei doi se îndreaptă apoi spre urnă unde introduc 5 buletine de vot dintr-o dată.

Potrivit cotidianului național de centru-stânga Sözcü, filmulețul a fost înregistrat la circumscripția electorală din satul Çatbaşı din provincia Muş, în estul țării.

Deputatul CHP Eren Erdem a anunțat că va cere anularea votului în această circumscripție. În districtul Merkez, din care face parte localitatea, referendumul a fost câștigat de partidul lui Erdogan cu circa 60% din sufragii.

Cabina de vot trebuie să asigure totala libertate și confidențialitate a votului (...) prezența altor persoane în cabina de vot, oricare ar fi acestea, este interzisă ”, se arată la art. 75 din legea electorală turcă, tradusă de reprezentanții OSCE.

 

O femeie în vârstă votează într-o mașină

 

 

O femeie în vârstă votează pe bancheta din spate a unui autoturism în localitatea Sorgun, acolo unde, potrivit rezultatelor votului, peste 80% dintre alegători au votat ”Da”.

Filmul arată cum un asesor al circumscripției electorale o îndeamnă pe femeie să voteze în mașină. ”Ce votezi? Votezi Da?”, o întreabă el pe femeie, iar aceasta răspunde afirmativ. Scena a fost filmată la Sorgun, în provincia Yozgat din Anatolia centrală.

Site-ul de investigații turc Teyit a obținut o reacție din partea Consiliului electoral local, care a confirmat că s-a votat în exteriorul circumscripției, "pentru că alegătorul nu era capabil să se deplaseze". Potrivit CHP în această circumscripție au existat între 10 și 15 iregularități de acest tip.

 

Buletine ștampilate în serie

 

 

La circumscripția din localitatea Eyyübiye, din provincia Sanliurfa se vede cum cineva pune ștampila cu ”da” (evet în turcă) pe cinci buletine de vot la rând. Clipul video, distribuit de cotidianul național  Sözcü și de Sosyal Kafa, are peste 220 000 de vizualizări.

”Grămezi de buletine și de plicuri erau date unei singure persoane (...) Avem și o înregistrare Whatsapp în care se fac presiuni asupra asesorilor (...) Am semnalat cazurile la YSK”, au declarat administratorii paginii de Facebook care a publicat prima dată filmulețul. În districtul respectiv peste 82% din voturi au fost pentru ”Da” potrivit rezultatelor finale.

În acest caz totuși există unele neclarități. De exemplu nu există dovezi că respectivele buletine au fost introduse în urne. Mai mulți comentatori apreciază că fraudarea cu această metodă are puține șanse pentru că există un număr fix de alegători în fiecare circumscripție. Poate fi vorba despre o provocare, dar oricum gestul este ilegal, apreciază France24.

CHP, cel mai important partide opoziție susține că la nivel național 1,5 milioane de buletine de vot nu aveau sigiliul oficial și că în total 2,5 milioane de voturi ar fi trebuit invalidate.

HDP, al doilea partid de opoziție, a declarat la rândul său că fraudele au afectat cel puțin 3-4% din voturile exprimate.