Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri generale în vremuri de Brexit - Marea Britanie din nou la urne

may_camera_comunelor.jpg

Theresa May vorbește în Camera Comunelor
Camera Comunelor a aprobat cu o uriașă majoritate cererea premierului May de convocare a alegerilor anticipate
Image source: 
SKY News

Camera Comunelor a parlamentului britanic a votat cu o covârșitoare majoritate, 522 - 13 din totalul de 650 de deputați, în favoarea propunerii prim ministrului Theresa May de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Se așteaptă ca tema principală a campaniei electorale să fie ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit. 

Scrutinul anticipat, primul după aproape 43 de ani, va avea loc pe 8 iunie și toate sondajele de opinie indică o victorie zdrobitoare a Partidului Conservator, condus de premierul May. 

Această poziție de forță a partidului de guvernământ se datorează mai puțin propriei popularități, cât derivei în care se află principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, cel mai impopular lider Laburist din istorie.

Premierul May a spus că dorește convocarea acestor alegeri pentru a obține un mandat clar pentru perioada următoare care va fi dominată de negocierile cu UE ce vor duce la ieșirea Marii Britanii din Uniune în martie 2019. 

Mandatul parlamentului actual expira în 2020 și apropierea alegerilor la termen ar fi coincis cu faza finală a negocierilor, ceea ce, în opinia analiștilor, ar fi pus guvernul condus de premierul May într-o poziție dezavantajoasă la negocierile cu UE. 

La ora actuală Conservatorii au 330 de mandate din 650, o majoritate extrem de șubredă și premierul May era deja sub presiunea atât a euroscepticilor cât și a pro-europenilor din propriul partid, pe lângă ceea ce ea acuză a fi obstrucțiile opoziției. 

Sondajele indică un spor de 50 - 60 de mandate pentru partidul premierului în viitorul parlament, ceea ce ar reduce mult incertitudinea politică internă în această perioadă de negocieri cu UE.

Laburiștii în derivă

Dată fiind perioada foarte scurtă până la alegeri - opt săptămâni - nu se poate spune că partidele sunt prea pregătite pentru acest scrutin surpriză.

Jeremy CorbynJeremy Corbyn a salutat convocarea alegerilor anticipate dar Partidul Laburist pe care-l conduce riscă un eșec grav în scrutin

Este clar însă că tema Brexit va domina campania electorală, mai ales cu privire la poziția de negocieri a viitorului guvern. Iar aici premierul May nu are niciun interes să-și dezvăluie prea mult strategia, cu atât mai mult să introducă în platforma program promisiuni care ar putea foarte ușor să nu fie onorate.

Laburiștii sunt în derută totală, pentru că deși au susțint rămânerea în UE la referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul a votat în proporție de 52% - 48% în favoarea ieșirii din Uniune, ei nu au o poziție coerentă, dat fiind faptul că deputații lor reprezintă atât circumscripții urbane care au votat pentru rămânere, cât și zone mai sărace din nordul Angliei unde s-a votat masiv în favoarea ieșirii.

Convocarea alegerilor anticipate a provocat euforie la Liberal Democrați - cel mai pro-european dintre partide - care va face în mod evident campanie în favoarea unui Brexit "soft", contrastându-l cu cel "dur" al premierului May, așa cum îl prezintă ei, sperând să câștige mandate și de la Conservatori și de la Laburiști. 

Cert este că noul parlament, ales la numai doi ani după cel actual, va fi unul post-referendum, într-o situație politică total diferită fața de cea de dinainte de plebiscit, în care ieșirea din UE și viitorul în afara Uniunii capătă contur și intră în dezbaterea publică într-un mod mult mai concret și realist.

Scrutinul parlamentar anticipat va avea loc după alegerile prezidențiale din Franța, dar înaintea alegerilor parlamentare din această țară în care incertitudinea politică este mai mare ca oricând în ultimii aproape 40 de ani și înaintea celor parlamentare din Germania, unde reprezentarea proporțională face dificilă formarea unui guvern omogen din punct de vedere ideologic.

Franța și Germania constituie motorul UE și vor avea un cuvânt greu de spus în negocierile UE cu Marea Britanie, iar incertitudinea politică din cele două țări din următoarele șase luni vor face probabil ca Brexit să rămână încă o nebuloasă în pofida aproape unanim pronosticatei victorii a premierului May în scrutinul anticipat din Regatul Unit.   

Ascultați relatarea corespondentului RFI la LOndra, Petru CLEJ
1273