Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidențiale Franța – ultima dezbatere. Va reuși Le Pen imposibilul?

Considerată intrată în turul doi de toate sondajele, Marine Le Pen ar fi învinsă indiferent cu cine ar concura în turul al doilea, indică aceleași sondaje

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Cei 11 candidați se întâlnesc joi seară pentru o ultimă rundă televizată de dezbateri. Patru candidați sunt cotați cu șanse să ajungă în turul al doilea.

Dezbaterea televizată de joi este ultima fereastră mediatică pentru cei patru candidați aflați în poziția de a accede în turul al doilea: favoriții Emmanuel Macron (centru) și Marine Le Pen (extrema dreaptă) și puțin în urmă, potrivit sondajelor, Francois Fillon (dreapta) și Jean-Luc Melenchon (extrema stângă).

FOTO: De la stânga la dreapta, François Fillon, Marine Le Pen, Emmanuel Macron și Jean-Luc Mélenchon.

Toți ochii sunt ațintiți, bineînțeles, asupra reprezentantei Frontului Național de extremă dreapta, Marine Le Pen, considerată intrată în turul al doilea al scrutinului de toate sondajele de opinie din ultimele luni. Va reuși ea să câștige cursa pentru cea mai importantă funcție din statul francez? Toate estimările arată că Le Pen ar fi învinsă în turul al doilea, indiferent cu cine ar concura — Macron, Fillon sau Melenchon, remarcă AFP preluată de Agerpres.

De altfel, în ultimele zile, candidata antiimigrație și antieuro, cunoaște o încetinire în sondaje. În aceeași situație e și un alt favorit, centristul proeuropean Emmanuel Macron. Cei doi sunt creditați fiecare cu câte aproximativ 23% din intențiile de vot.

Conservatorul Francois Fillon, mult timp ținut în loc de problemele sale judiciare — el a fost inculpat pentru deturnare de fonduri publice, ceea ce constituie o premieră pentru un candidat major în alegerile prezidențiale — și reprezentantul stângii radicale Jean-Luc Melenchon îi urmează îndeaproape cu circa 20% din opțiuni.

Sprintul final va fi de altfel mai strâns decât aceste rezultate ale sondajelor vizând primul tur, întrucât absenteismul riscă să fie ridicat și aproape 30% dintre alegători afirmă în continuare că nu știu pentru cine vor vota duminică.

Condiții speciale pentru dezbaterea de pe France 2

Emisiunea televizată începe joi la ora 20:00 (18:00 GMT) pe canalul public France 2. La sfârșit, candidații la prezidențiale se vor reîntâlni cu toții spre ora 22:45 (20:45 GMT) pentru o concluzie de 2 minute și 30 de secunde fiecare, de asemenea în direct. Dar nici atunci o dezbatere nu va fi posibilă în acest format inedit, obiect al multor negocieri între France 2 și echipele candidaților.

"Dezbaterea este formidabilă, înseamnă 'glume', mici fraze, posturi", dar "cu trei zile înaintea scrutinului, nu de aceasta au nevoie cetățenii", și-a apărat poziția șeful Departamentului de informație al grupului France Televisions, Michel Field. "Nu se va merge spre un spectacol politic", ci spre "o formă serioasă, încadrată, statutară", a adăugat el.

Temele propuse: puterea de cumpărare, șomajul, viața internațională, Europa ... și "una sau două întrebări de precizare a programului". Fiecare candidat va avea de asemenea "o carte albă" asupra tematicii, la alegerea sa.

"Cu cel puțin între 20% și 25% de indeciși printre oamenii hotărâți să meargă să voteze, aceste ultime trei zile constituie momentul de cristalizare a opțiunii pentru aproape 10 milioane de alegători. Chiar dacă nu este vorba de o dezbatere, cea mai mică emisiune contează", în plină "bătălie a votului util" la stânga între Melenchon și Macron, afirmă Chloe Morin, directoare a observatorului de opinie de la Fundația Jean-Jaures.