
Politică
Poate fi afluxul de refugiați un atu pentru Europa?
migranti.jpg

Nu cumva aceste mii de refugiați care ajung pe coastele Europei ar putea fi un atu pentru economiile țărilor europene? Numeroși economiști răspund afirmativ la această întrebare. De altfel Comisia Europeană a dat recent publicității o estimare potrivit căreia ”dacă este gestionat corect acest aflux de refugiați ar putea avea un efect ușor favorabil asupra creșterii economice pe termen scurt și mediu”.
Asta crede și Jean-Christophe Dumont, director cu probleme de migrație internațională în cadrul OSCE. ”Contribuția imigranților asupra creșterii economice este superioară cantitativ față de cheltuielile publice pentru protecția lor socială”, scrie el în ultimul raport OSCE privind perspectivele migrației internaționale.
Cea mai mare parte a economiștilor propun un pariu al viitorului: creșterea cheltuielilor publice, investiții în structurile de găzduire a refugiaților, în politici sociale în general, pentru a crea mână de lucru pe termen mediu. Odată integrată, această mână de lucru nou creată consumă și deci participă la dinamica economică a țării respective. Această mână de lucru ar putea acoperi domenii unde cererea este mare dar oferta destul de redusă: construcții și lucrări publice, artizanat, asistență la domiciliu etc
Potrivit unui raport publicat de organizația neguvernamentală americană Tent în colaborare cu think-tank-ul Open Political Economy Network (OPEN), “fiecare euro cheltuit cu găzduirea solicitanților de azil, ar putea produce doi euro în termen de 5 ani”.
InfoMigrants este un proiect european coordonat de trei mari instituții mass-media europene: France Médias Monde (France 24, RFI, MCD), rețeaua germană de informații internaționale Deutsche Welle și agenția italiană de presă ANSA. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană.