Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(EXCLUSIV RFI) Lider al Opoziției din Turcia: Nu mai există stat de drept. Oamenii se tem

turcia.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Principala formaţiune de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP) va decide săptămâna viitoare, marți, dacă se retrage sau nu din Parlament, ca formă extremă de protest după referendumul ce-i permite președintelui Erdogan să-și extindă atribuțiile. Vicepreședintele CHP, Ozturk Yilmaz, precizează, în exclusivitate la RFI, că una din ultimele căi de atac a rezultatelor consultării populare (pe care Opoziția le consideră fraudate) este sesizarea Curții Constituționale. Speranțele sunt însă firave: preșdintele Erdogan și partidul la putere controlează acum toate instituțiile, iar în Turcia nu se mai poate vorbi de stat de drept, spune Ozturk Yilmaz.

Liderul CHP vorbește inclusiv de frica turcilor a de mai ieși în stradă să apere democrația și de temerile că Opoziția este următoarea țintă a regimului Erdogan:

Ozturk Yilmaz: A fost o neînţelegere. Nu am luat o asemenea decizie, de retragere din legislativ, cel puțin pentru pentru moment. E drept că am analizat miercuri toate opţiunile, dar nu ne-am oprit în mod special asupra acesteia, de retragere din parlament. Vom lua decizia finală la Congresul partidului, programat marţea viitoare.

Reporter: Ce alte mijloace de protest aţi avea acum, după referendum?

Ozturk Yilmaz: În primul rând, susţinem orice demonstraţii paşnice, care respectă statul de drept. E normal ca mulţi să respingă rezultatul referendumului, pe baza nenumăratelor dovezi de fraudă.  Oamenii sunt furioși. Iar noi facem tot ce ne stă în putință să anulăm acest vot. Înaltul Consiliu Electoral ne-a respins însă solicitarea. Acum luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale, tot pentru a forța o anulare a rezultatelor. Sincer să fiu, sunt speranțe firave, pentru că ambele instituții se află sub control guvernamental. Vorbim de fapt de un partid-stat. AKP controlează tot, toate instituțiile statului. Așa că nu putem face mare lucru. În orice caz, nu acceptăm rezultatul referendumului drept legitim și ne vom continua demersurile democratice.

Reporter: Mai există vreo urmă de stat de drept în Turcia?

Ozturk Yilmaz: Niciuna. Nu mai există stat de drept. Președintele domină totul. Imediat după referendum a decis trecerea tuturor organelor legislative sub control guvernamental. Erdogan va sta mult la putere, așa că în Turcia se poate vorbi acum doar de autoritarism.Opoziția luptă să ferească țara de o divizare și mai mare.

Reporter: Cum explicați faptul că mulți turci care trăiesc peste hotare, în țări europene, au votat pentru Erdogan?

Ozturk Yilmaz: Acolo e ipocrizie. Sunt oameni care susțin democrația în țările unde trăiesc, dar când vine vorba de Turcia, își schimbă principiile. E inacceptabil.

Reporter: Dar de ce fac asta?

Ozturk Yilmaz: Se poate vorbi, în contextul referendumului și de impactul incidentelor din Olanda și Germania, de efectul interzicerii unor manifestații electorale acolo. Guvernul s-a folosit de aceaste situații, a pozat în victimă și astfel au fost convinși mulți turci din diaspora.

Reporter: Sperați în vreun sprijin de la CEDO?

Ozturk Yilmaz: Mă îndoiesc că asta se va întâmpla. Noi trebuie să ne concentrăm pe segmentul de populație care a spus NU la referendum și să învingem partidul la putere la urne, atunci când va veni momentul unui nou vot. Nu văd o altă cale, la cum stau lucurile acum în Turcia.

Reporter: Dacă în Turcia democrația a murit, atunci nu vă temeți de măsuri din partea AKP împotriva partidului dvs.?

Ozturk Yilmaz: La asta ne așteptăm. Sper să nu se ajungă acolo, dar ne putem aștepta la orice din partea lor.

Reporter: La ce vă așteptați, concret?

Ozturk Yilmaz: Să fim intimidați. Arestați. Să ni se ridice imunitatea de parlamentari și să fim aruncați în închisoare. Când democrația dispare, toate libertățile sunt confiscate și ne putem aștepta la orice. La lucruri rele în Turcia, în perioada următoare.

Reporter: Nu sunt mulți oameni în stradă, la proteste...

Ozturk Yilmaz: Pentru că le este teamă că vor fi atacați de guvern. Poliția a folosit forță disproporționată în trecut. Oamenilor le este teamă că vor fi înnăbușiți de forțele de ordine controlate de guvern.Sper că nu se va ajunge la violențe. Sprijinim doar manifestațiile pașnice, dreptul la a fi cetățeanul unei țări democratice.

Reporter: Încercați o alianță a partidelor de opoziție din Turcia?

Ozturk Yilmaz: Este deja o coaliție, fără a o înregistra propriu-zis sau a o numi în vreun fel. Pur și simplu, “la firul ierbii”, se sprijină unii pe alții toți susținătorii democrației din Turcia.

 
Ascultă aici interviul integral (eng):