Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fost deputat moldovean, condamnat la 18 ani de detenție în dosarul furtului miliardului

platon_agora.jpg

Veaceslav Platon

Controversatul om de afaceri, fostul deputat moldovean,Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul fraudei bancare din R.Moldova. Judecătoria sectorului Buiucani a pronunțat, joi, o hotărâre în acest sens. Avocații lui Platon au anunțat că vor contesta decizia magistraților la Curtea de Apel. Între timp, vor pregăti dosarul și pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Deși procurorii moldoveni au cerut instanței să-l condamne pe omul de afaceri, Veaceslav Platon la 23 de ani de închisoare, magistrații Judecătoriei Buiucani au redus pedeapsa. Totodată, Platon a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcții în sistemul bancar, pe un termen de 5 ani.

Judecătorii au decis că prejudiciul cauzat ajunge la peste 800 mln lei (cca 40 mln euro). Pentru recuperarea banilor, magistrații au decis ca acțiunile de la Banca de Economii, acțiunile de la ASITO, Moldincombank, dar și două apartamente din capitală să fie puse sub sechestru și ulterior vândute.

Procurorul Aurel Băieșu s-a arătat mulțumit de hotărârea magistraților, menționând că este una corectă.

Pe de altă parte, avocatul Eduard Rudenco susține că lui Veaceslav Platon i-au fost lezate  mai multe drepturi. ”Clientul nostru nu și-a spus ultimul cuvânt. A fost privat de toate drepturile care sunt posibile și existente în R.Moldova -  dreptul la apărare, dreptul la un proces echitabil, proces contradictoriu, nu a avut nici un drept. Cu siguranță – vom contesta, cu siguranță – vom merge la Curtea de Apel, cu siguranță – vom pierde și acolo dosarul. Am pregătit dosarul pentru a merge la CEDO, unicul regret e că R.Moldova va fi încă odată sancționată”, a spus avocatul.

Prezent la ședința de judecată, Veaceslav Platon nu a fost lăsat să-și spună ultimul cuvânt. În timp ce era scos din sală de mascați, le-a spus jurnaliștilor că sentința nu este altceva decât un ”circ marca Plahotniuc”. ”Nu e o condamnare doar a mea. E o sentință pentru toată Moldova”.

Platon urmează să-și ispășească pedeapsa în Penitenciarul nr.13 din capitală, până la pronunțarea unei hotărâri definitive. Ulterior, va fi transferat într-un penitenciar de tip închis.

Amintim că, în iulie 20016, fostul deputat, Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev, după ce a fost dat în urmărire internațională, iar la sfârșitul lunii august a fost extrădat autorităților di R.Moldova. Platon ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de aproape un miliard de lei. Banii au fost obținuți prin trei credite de la Banca de Economii, în noiembrie 2014. Platon neagă acuzațiile cei i se aduc, menționând că dosarul său este fabricat la comanda liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Ascultă AICI corespondența de la Chișinău
1327