Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania şi alegerile din Franţa. Temerile germanilor în faţa perspectivei sumbre a unei victorii a lui Marine Le Pen

marine.jpg

Marine Le Pen, candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale din Franța
Image source: 
RFI

Alegerile prezidenţiale din Franţa ocupă, în ultimele zile, un loc central în presa din Germania. Din mai toate articolele şi reportajele publicate transpare teama că o victorie a lui Marine Le Pen, şefa naţionalist-populistă a Frontului Naţional, sau cea a stîngistului eurosceptic, Jean-Luc Mélenchon, ar culmina în ieşirea Franţei din structurile Uniunii Europene. Această viziune cenuşie a Europei fără Franţa pare a fi tema obsesivă care domină mai toate relatările din mass-media germană, legate de scrutinul care va avea loc duminică.

„Mass-Media şi intelectualitatea”, afirmă un sociolog şi filozof francez - Geoffroy de Lagasnerie - intervievat de ziarul berlinez „Die Tageszeitung”, „ne-au impus un narativ care ne-a implementat ideea că în cea de-a doua rundă a scrutinului vor intra Marine Le Pen şi Emmanuel Macron. Marine Le Pen nu va cîştiga alegerile. Afirmaţiile sînt o pură mistificare, care este vehiculată pentru a ne împiedeca să ne concentrăm asupra pregătirii inovative a unei stîngi alternative”.

În opinii culese din partea altor intelectuali francezi sau experţi germani specializaţi pe probleme franceze, tonul diferă. Astfel, politologul Dominik Grillmayer, de la Institutul franco-german din Ludwigsburg, intervievat de revista „Focus”, se abţine de a face pronosticuri, privind cu scepticism sondajele date publicităţii în ultimele zile. El susţine că în momentul de faţă „totul este posibil”. Adică: orice variantă. Dacă însă Le Pen şi Mélenchon vor intra în turul doi al alegerilor, iar cîştigătororul îşi va impune programul electoral, asta ar putea înseamna sfîrşitul Uniunii Europene, concluzionează Grillmayer.

Avînd în vedere istoria şi trecutul recent al Germaniei, dar şi ascensiunea partidului naţionalist-populist Alternativa pentru Germania (AfD), mass-media de aici a atras atenţia şi asupra unor paradoxuri franceze. Influentul post de radio naţional, „Deutschlandfunk”, de pildă, constată într-o corespondenţă că printre alegătorii Frontului Naţional se află chiar şi musulmani din generaţia a doua de emigranţi, cît şi evrei. Egipteanul Jean Messiha, care a participat la redactarea programului lui Marine Le Pen, a explicat că Frontul luptă contra islamizării cotidianului francez şi nu împotriva musulmanilor. Fondatorul Uniunii Evreilor Patrioţi, Michel Thooris, a declarat postului de radio citat, că este pe deplin de acord cu lupta Frontului contra islamului radical. Acesta e cea mai mare ameninţare pentru Franţa şi ca atare 70 la sută dintre aderenţii Uniunii vor vota cu Le Pen.

Politicienii germani mai degrabă se abţin de la pronosticuri. Asta în pofida contactelor directe cu Emmanuel Macron sau François Fillon. Ministrul finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, nu şi-a ascuns simpatiile faţă de independentul Macron, deşi partidul său este orientat înspre direcţia reprezentată de conservatorul Fillon.

Ascultă AICI corespondența de la Berlin