Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidențialele din Franța - "Cea mai importantă alegere pentru UK"

afise.jpg

Afișe electorale în Franța
Alegerile prezidențiale din Franța suscită un mare interes în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Alegerile prezidențiale din Franța suscită un interes major pentru presa din Marea Britanie, chiar dacă și aici vor avea loc alegeri parlamentare în luna iunie. Publicațiile britanice atrag atenția asupra rolului major pe care viitorul președinte al Franței îl va juca în negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind ieșirea acestei țări din UE. 

Editorialistul Martin Kettle de la cotidianul de centru stânga The Guardian își intitulează articolul său "Cea mai importantă alegere pentru Marea Britanie este cea din Franța", cu referire și la faptul că în alegerile parlamentare din 8 iunie Partidul Conservator al premierului Theresa May este dat favorit covârșitor de toate sondajele.

Jurnalistul britanic consideră că acest scrutin prezidențial este total diferit de cele din ultimii 60 de ani din timpul celei de-a Cincea Republici, în care candidații dreptei și stângii radicale, Marine Le Pen și Jean Luc Melenchon, au șansa de a aduna peste 40% din voturi.

Kettle consideră că cea mai bună opțiune o reprezintă candidatul centrist independent, Emmanuel Macron. 

"O victorie a lui Macron ar fi cel mai bun rezultat nu doar pentru Franța, ci și pentru UE. Nu va fi ușor de negociat cu el pentru că împărtășește aceleași priorități ca Germania și majoritatea celor 27 de state cu care va negocia Marea Britanie, fiind un partzian al unei Uniuni puternice. Dar el constituie de departe cea mai puțin proastă dintre alernative", conchide editorialistul lui Guardian. 

Și cotidianul Financial Times care se adresează cu precădere comunității de afaceri avertizează asupra pericolului Le Pen - Melenchon, făcând apel la un vot fie pentru Macron, fie pentru candidatul de centru-dreapta, Francois Fillon. 

"Franța are de ales între doi candidați care doresc destrămarea actualului sistem politic și doi care vor încerca cel puțin să-l reînnoiască și să-l reclădească. Riscurile fragmentării politice sunt clare. Alegătorii ar trebui să acționeze rațional, nu din furie și să nu absenteze de la vot. Oricine câștigă alegerile va avea nevoie de cel mai solid cu putință mandat" scrie cotidianul Financial Times.

"Un vot important pentru francezi și unul nesigur", titrează revista The Economist de orientare liberală care îl sprjină tot pe candidatul centrist. 

"Macron e singurul candidat solid în favoarea unei societăți și a unei economii deschise. Acest lucru necesită curaj - curajul de a face  un pas în afara sistemului de partide din Franța, de a apăra argumentele complexe împotriva sloganelor polarizatoare și de a reprezenta optimismul în vremuri dominate de politica identității. Acesta e un mesaj pe care toate democrațiile ar trebui să-l audă", consideră The Economist.

O privire mult mai sceptică cu privire la Macron are editorialistul Jonathan Miller în săptămânalul conservator The Spectator:

"Moderația lui superficială ascunde un proiect imposibil. Manifestul său seamănă cu o cutie de bomboane de ciocolată de la unul din magazinele de lux de pe Rue Jacob: moi în centru. El promite să repare sistmul de învățământ, care este în genunchi; sistemul medical care este în criză; poliția care este depășită în lupta cu terorismul și insecuritatea în creștere și toate acestea în timp ce promite miliarde de noi beneficii și reduceri de impozite pentru tineri, vârstnici și cei între două vârste. Nu e clar cum va plăti pentru toate acestea", scrie Jonathan Miller care este și consilier local ales într-o comună din sudul Franței.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ