Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cecenia: trei persoane au murit într-un lagăr anti-gay. Autorităţile dezmint: „În țara noastră nu sunt gay“

14chechnya-master768.jpg

Ramzan A. Kadârov, liderul Republicii Cecenia
Ramzan A. Kadârov, liderul Republicii Cecenia
Sursa imaginii: 
Musa Sadulayev/Associated Press

Autorităţile din Cecenia sunt acuzate că ar fi deschis mai multe centre de reeducare pentru bărbaţii homosexuali, iar în urma relelor tratamente trei persoane şi-ar fi pierdut viaţa. În ciuda negării acuzaţiilor, presa birtanică aduce noi dovezi împotriva autorităţilor din republica - regiune a Federaţiei Ruse.

Cecenia ar fi inaugurat o instituţie sinistră, destinată “reeducării” homosexualilor spun organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului care acuză că persoanele cu această orientare sexuală sunt torturate şi bătute până la moarte.

Novoya Gazeta relatează că autorităţile ar fi amenajat, de fapt, mai multe lagăre de concentrare, unul dintra acestea s-ar afla într-o fostă bază militară din oraşul Argun. 

“Câteva persoane care au reuşit să evadeze au povestit că, într-o singură încăpere, sunt înghesuiţi 30-40 de oameni. Li se aplică şocuri electrice şi sunt bătuţi îngrozitor, în unele cazuri până la moarte”, a declarat Svetlana Zakarova, membră a comunităţii LGBT din Rusia.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov s-a folosit chiar de întâlnirea recentă cu Vladimir Putin pentru a nega aceste rapoarte care acuză de tortură autorităţile din statul  din sudul Rusiei.

Ziarul Novaya Gazeta susține că mai mult de 100 de bărbați ceceni suspectați de a fi homosexuali au fost reţinuţi și cel puțin trei au fost uciși. În ciuda respingerii acuzațiilor, publicația The Guardian citează 4 victime, aflate sub protectia anonimatului care confirmă existenţa lagărului și a procedurilor violente.

Anterior, purtătorul de cuvânt al lui Kadârov, a contestat veridiciatea raportelor spunând că în Cecenia nu există nici un homosexual.

 
Detalii despre anchete si acuzatii