Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii din Londra fac cozi lungi la votul din alegerile prezidențiale

dscn0280.jpg

Coadă la votare în Wembley
Mii de francezi au votat în alegerile prezidențiale la secția Wembley din Londra
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Francezii din Londra s-au prezentat în număr foarte mare la urne la primul tur de scrutin prezidențial. Potrivit unor estimări, în Regatul Unit ar fi 300000 de rezidenți francezi cu drept de vot, dintre care aproape 2/3 la Londra. 

Unul dintre cele 13 puncte de votare din Regatul Unit se află la Liceul Internațional cu predare în franceză Winston Churchill din nord vestul capitalei britanice. 

Deschis acum doi ani, liceul ocupă un perimetru de circa 600 de metri, care la ora 11 dimineața este complet înconjurat de francezi care stăteau la coadă să voteze, numărul lor fiind la acea oră cuprins între 1000 și 2000 de persoane. 

Numărul mare de persoane de aici mi-a reamintit de votarea din noiembrie 2014 în alegerile prezidențiale din România, care a avut loc tot în Wembley, la sediul primăriei sectorului Brent.

De data aceasta coada avansa repede și atmosefra era mult mai destinsă ca acum doi ani și jumătate. Alegătorii care votaseră ieșeau pe o altă poartă decât pe cea pe care instraseră. 

"M-am așezat la coadă la 10 și am ieșit la 11 și 20, deci am așteptat o oră și 20 de minute", mi-a spus o femeie la ieșirea de la votare. "Nu mi se pare mult și la alegeri în trecut cam tot atât am așteptat", spune ea.

Cu o singură excepție, alegătorii cu care am vorbit au refuzat să-mi spună pentru cine au votat. 

"Am votat pentru Emmanuel Macron", îmi spune un tânăr. "E o alegere populară printre francezii din Londra, mai ales printre tineri", adaugă el despre candidatul centrist  pro-UE, dat favorit de sondajele de opinie. 

Spectrul Brexit

Ce așteaptă însă francezii din Londra de la viitorul președinte al Franței?

Votare la WembleyMăsurile de ordine au fost foarte bune la secția de votare

"Aștept să se lupte pentru o Europă mai puternică și să nu facă concesii Regatului Unit la viitoarele negocieri cu privire la Brexit", spune o votantă. 

"Eu sper ca viitorul președinte să redea speranța națiunii", spune votantul Macron, care consideră că acesta va va ajuta la găsirea unui consens la negocierile UE - Marea Britanie.  

"Aștept ca președintele Republicii să fie puternic și să redea Franței poziția sa în Europa și să nu se ajungă la un Frexit care ar fi catastrofal", spune un alt votant. "Marea Britanie a fost întotdeauna un partener al Franței și sper ca în urma negocierilor dintre UE și Marea Britanie relațiile franco-britanice să rămână foarte puternice", adaugă el.

Potrivit ambasadoarei Franței la Paris, Sylvie Bermann, în Regatul Unit trăiesc 300000 de mii de cetățeni francezi. După unele estimări Londra ar fi al șaselea oraș francez din lume ca mărime.

Mulți dintre francezii din Marea Britanie, adeseori persoane cu înaltă calificare, se află la o răscruce, după decizia țarii în care trăiesc de a ieși din UE. Iar alegerea viitorului președinte al Franței poat constitui pentru ei o altă răscruce.