Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Partidele mari din Franţa sunt în genunchi

Alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei ar fi o veste extraordinară pentru România, declară la RFI fostul ministru de Externe Mircea Geoană. În opinia sa, cu Macron, România ar avea “un partener strategic excepţional şi vom putea să avem şi noi poate un loc un pic mai proeminent la masa decidenţilor europeni”.

Mircea Geoană crede că rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa “este un imens vot de protest împotriva partidelor tradiţionale, cele două mari partide, partidul socialist francez şi partidul republican, care au guvernat Franţa în ultimii 30 de ani, partidele mari sunt în genunchi şi iată, un centrist, Emmanuel Macron, un om cu o agendă pro-business şi de progres social, un om care a reuşit să creeze practic din neant, din nimic o mişcare politică interesantă se confruntă cu o ultranaţionalistă, Marine Le Pen”.

Preşedintele Aspen România estimează că “Emmanuel Macron pleacă cu prima şansă în turul doi. Este un proeuropean convins, este mult mai puţin permeabil la influenţele Rusiei, cum sunt ceilalţi candidaţi, inclusiv cei care nu au intrat în turul doi. Cred că în linii mari avem de-a face cu un răspuns pozitiv la o criză a sistemelor politice tradiţionale din Europa occidentală”.

 

Miza alegerilor din Franţa pentru UE

 

Care e miza alegerilor prezidenţiale din Franţa pentru Europa şi implicit pentru România? “Pentru România alegerea lui Macron ar fi o veste extraordinar de bună, este un om care a păşit în ambasada noastră (…), e un om care iubeşte Europa, iubeşte alianţa atlantică, are rezerve pronunţate faţă de politicile Rusiei în Europa şi în Occident în general şi cred că putem conta pe o victorie a acestuia, dacă nu va face erori masive sau dacă nu va trata cu lejeritate turul doi (…). O Franţă care investeşte în continuare în proiectul european este o Franţă şi un cuplu franco-german care vor permite Europei să meargă mai departe. Pentru România este vital ca Europa să meargă mai departe. Europa este departe de a fi perfectă, avem şi noi nemulţumiri reale şi autentice faţă de Europa, dar dacă ne uităm la alternativele în faţa României, o Europă puternică, cu un cuplu franco-german, cu un nucleu dur resincronizat este cea mai bună variantă şi pentru noi şi pentru alianţa atlantică şi pentru Europa şi pentru România (…). Cu Emmanuel Macron cred că România va avea un partener strategic excepţional şi vom putea să avem şi noi poate un loc un pic mai proeminent la masa decidenţilor europeni”, declară Mircea Geoană.

 
Mircea Geoană, despre rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa