China: Apel la reținere în dosarul nord-coreean

xi_jinping.jpg

Președintele Chinei Xi Jinping
Sursa imaginii: 
Reuters

Președintele Chinei îndeamnă la reținere în dosarul nord-coreean, cu numai câteva zile înainte ca în regiune să ajungă un portavion al Marinei americane. Apelul a fost făcut după discuții telefonice în trei, purtate astăzi de președinții american, chinez și premierul Japoniei.

Beijingul le cere tuturor părților să dea dovadă de reținere, pe fundalul tensiunilor tot mai mari din regiune. China "speră că toate părțile se vor abține  de la orice acțiune provocatoare,  de natură să amplifice tensiunile în peninsulă", transmite președintele Xi Jinping, citat de televiziune publică.

O convorbire telefonică ce ar fi durat în jur de 30 de minute a avut loc, dimineață și între președintele american Trump și premierul Japoniei, Shinzo Abe. Cel din urmă a anunțat că Phenianul ar urma să fie presat în continuare, mai ales că programele nuclear și balisitc dezvoltate de Coreea de Nord sunt, spune Shinzo Abe,  o amenințare pentru întreaga comunitate internațională. Discuțiile au avut loc în contextul în care în regiune este așteptat să ajungă portavionul american USS Carl Vinson. Coreea de Nord e pregătită să-l scufunde dintr-o lovitură, relatează presa de stat de la Phenian, preluată de BBC.

Să mai spunem că mâine Coreea de Nord ar putea face noi teste balistice, în condițiile în care se împlinesc 85 de ani de la înființarea armatei.