Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurostat a calculat la 3 % deficitul bugetar al României pentru 2016. Analiză a riscurilor pentru economie

Deficitul bugetar al României, calculat pentru 2016, este de 3 %, se arată în datele furnizate astăzi de Eurostat. Calculele făcute de institutul european de statistică dezvăluie o situaţie mai puţin optimistă, faţă de estimările naţionale care plasaseră deficitul sub pragul de 3 procente

Datele prezentate sunt un motiv  pentru economişti, să susţină că déjà se întrevăd primele semne de alarmă pentru investitori, după modificările bugetare programate în România. Analistul economic, Aurelian Dochia, atrage atenţia că în noul context ne putem aştepta la o îngreunare a condiţiilor de împrumut pentru România.

Spania a înregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franța un deficit de 3,4% din PIB iar România și Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

În schimb, la finele lui 2016, România se situa în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la Produsul Intern Brut (37,6%), un nivel mai mic fiind înregistrat doar în Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB). La nivelul UE un număr de 16 state membre aveau în 2016 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB.

Potrivit Eurostat, în 2016 deficitul guvernamental și datoria, atât în zona euro cât și în UE 28, a scăzut comparativ cu 2015. În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 2,1% din PIB în 2015 până la 1,5% din PIB în 2016, în timp ce în UE a scăzut de la 2,4% până la 1,7%. În ceea ce privește datoria guvernamentală, în zona euro a scăzut de la 90,3% din PIB la finele lui 2015 până la 89,2% la finele lui 2016, în timp ce în UE a scăzut de la 84,9% până la 83,5%.

Eurostat subliniază că nu a făcut modificări la datele raportate de statele membre.

Datele Eurostat diferă față de cifrele prezentate în execuția bugetului general consolidat pe 2016, potrivit căreia anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, în creștere cu aproape un punct procentual față de soldul negativ de 1,47% din PIB înregistrat în 2015.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Cât privește estimările pentru acest an, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă.

La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a afirmat că ministerul pe care îl conduce va face un program convingător pe care îl va trimite Comisiei Europene până pe 25 aprilie, prin care va explica faptul că România se va încadra în deficitul bugetar de 3% din PIB.

Deficitul bugetar al României, calculat pentru 2016, este de 3 %, se arată în datele furnizate astăzi de Eurostat. Calculele făcute de institutul european de statistică dezvăluie o situaţie mai puţin optimistă, faţă de estimările naţionale care plasaseră deficitul sub pragul de 3 procente.   Analistul economic, Aurelian Dochia, atrage atenţia că în noul context ne putem aştepta la o îngreunare a condiţiilor de împrumut pentru România.

 

Interviu cu analistul economic Aurelian Dochia